Pravda ili “pravda”? Sud presudio, voda i dalje zagađena

Autor:

14.02.2019., Mace - Voda iz slavina na podrucju pet zagorskih opcina i tri grada od srijede nije za pice. "nPhoto: Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic, Pixsell

Vrhovni sud Republike Hrvatske u ponedjeljak je donio konačnu odluku u slučaju Vrbani III kojom je utvrđena odgovornost investitora, izvođača radova, kao i nadzornog organa na zgradi u Palinovečkoj ulici, gdje je 2006. godine došlo do zagađenja pitke vode, objavio je Jutarnji list.

Prema toj odluci, nakon više od 15 godina pravomoćnom je postala međupresuda da su građevinske tvrtke – investitor tvrtka Geoprojekt, izvođač radova tvrtka Zagrebgradnja i tvrtka za nadzor Kapital ing. – “odgovorni tužiteljima za štetu zbog zagađenja vode u zgradi koja se nalazi na adresi Zagreb, Palinovečka 19 I.J.K.L.”.

Riječ je, podsjetimo, o slučaju u kojem je gotovo tri tisuće stanara kompleksa zgrada na Vrbanima III u Palinovečkoj ulici bilo izloženo zagađenoj vodi zbog postavljenih cijevi, odnosno, kako su tvrdili, “nemara i propusta građevinskih tvrtki koje su izvodile radove vodoinstalacija i slojeva izolacije koji nisu postavljeni pravilno”, a što je dovelo do trovanja ispravne vode iz vodovoda. Najvjerojatniji uzrok zagađenja vode, kako se poslije utvrdilo, bio je dodir neosušene bitumenske mase s plastičnim cijevima.

Stanari su se žalili, dakle, da “voda koja im dolazi u stanove kroz cijevi nesnosno smrdi po razrjeđivaču, a nakon tuširanja na tijelu ostavlja mastan sloj”. Analize vode poslije su pokazale prisutnost štetnih spojeva, konkretno 170 puta veću koncentraciju aromatskih ugljikovodika (BTEX spojeva) od uobičajene, a koji mogu biti opasni za zdravlje ljudi zbog mogućeg oštećenja bubrega i jetre te kancerogenog učinka. Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuku stanarima tog kompleksa da se vodom ne koriste ni za što drugo osim za ispiranje WC školjke. Do danas se situacija nije promijenila.

Zbog toga su 73 stanara tog kompleksa tražila više od 41 milijun kuna odštete od spomenutih građevinskih tvrtki, a građevinske su se tvrtke žalile na odluke sudova i tražile reviziju odluke na svakoj instanci gurajući to do Vrhovnog suda, koji je sada najnovijom odlukom potvrdio da su “spomenute tri tvrtke solidarno odgovorne”. Ipak, kako se može iščitati iz presude, “odluka o troškovima postupka ostavlja se za kasniju presudu”.

Kontaktirali smo s odvjetnicom koja je vodila cijeli slučaj Ljiljanom Maravić-Pirš, koja je rekla da je ovo sada konačna odluka. “Vrhovni sud je sada konačno potvrdio prijašnju odluku suda i sada samo treba odrediti visinu odštete”, rekla je Maravić-Pirš te dodala da se odluka nestvarno dugo čekala.

Na pitanje koji su sada pravni koraci u vezi s traženom odštetom stanara od 40 milijuna kuna, odgovorila nam je da to nije pokriveno ovom odlukom Vrhovnog suda, ali da su stanari otvoreni za nagodbu i mirne pregovore s odgovornim građevinskim tvrtkama.

“Mi smo i dosad uvijek bili otvoreni za pregovore, ali nitko nam se iz tvrtki nikada nije javio niti je za njih u obzir dolazila nagodba. Ne vjerujem da će to i sada biti slučaj. Čekat ćemo odluku suda i u vezi s visinom odštete koja, nadamo se, neće ovako dugo trajati”, navodi.

Dodaje i da se, nakon što je u utorak objavljena presuda Vrhovnog suda, čula s nekoliko stanara Vrbana koji su jako sretni. “Ali to je za njih veliki stres i to su jako dugo čekali pa im treba malo vremena da to procesuiraju”, govori.

Jutarnji list kontaktirao je tvrtke Zagrebgradnja i Geoprojekt s upitom za komentar i pitanjem planiraju li možda sada stupiti u kontakt sa stanarima i nagoditi se nakon što je njihova odgovornost utvrđena, ali njihove odgovore nije dobio. Inače, cijeli slučaj Vrbani III traje više od 15 godina, a presuda Vrhovnog suda čekala se od 2016. godine. U međuvremenu je predsjednik Uprave Zagrebgradnje Branko Vojnović preminuo 2018., a preminulo je i pet stanara s Vrbana koji nisu dočekali presudu Vrhovnog suda.

Stanari kompleksa Vrbani III, usput, i dalje imaju iste cijevi i zagađenu vodu u svojim stanovima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.