Povjerenstvo tražilo pomoć DORH-a: “Od početka mojeg mandata smo na meti. Ja više tako ne mogu”

Nakon niza odluka o obustavljanju postupaka protiv najviših dužnosnika zbog odluka Upravnog suda, Pobjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa ne može se baviti povredama načela poštenog vjerodostojnog i transparentnog obnašanja dužnosti.

Povjerenstvo se obratilo DORH-u u nadi da će isti od Vrhovnog suda zatražiti preispitivanje odluke kako bi se mogli nastaviti baviti predmetima poput Borg odnosno Agrokor u slučaju premijera Plenkovića ili pak slučaja Albanija predsjednika Milanovića.

O svemu ovome za RTL je govorila šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković, kaže kako Povjerenstvo ima još 200-tinjak predmeta.

“Dakle nije poanta da mi nemamo posla. Poanta je i kakva je ovo poruka. Imate raznih predmeta, od imovinskih kartica preko zlouporabe. Međutim, radi se o dva članka u zakonu koji su bili preventivni i koji su bili iznimno bitni”, pojašnjava Novaković.

Kaže kako proces neće ići tako brzo: “U nekom drugom sastavu Povjerenstva ćemo moći eventualno ponovno otvarati ove predmete, u ovom zasigurno ne. Ako DORH to ne učini, ako izvanredni pravni lijek ne uputi Vrhovnom sudu to znači da smo gotovi.”

Kaže kako će se situacija riješiti za godinu i pol: “S obzirom na praksu koju imamo u drugim predmetima to je neki vremenski okvir.”

Kaže kako je Povjerenstvo na meti već četiri godine: “Od kad samna mandatu, dakle ovo novo povjerenstvo, smo na meti. Prvo smo imali radnu skupinu ministra Kuščevića gdje se isto htjelo članak 5 micati nakon toga, imali smo čak i presicu premijera posvećenu samo nama i odluci Povjerenstva na kojoj nam je rečeno da smo si zabili autogol i da to tako neće ići. Nakon toga imamo daljnje političke istupe, nakon toga imamo da, Upravne sudove koji su odlučili kako su odlučili. Ja naprosto ne mogu to, to su faktičke činjenice, nije nešto što sam ja izmislila. To tako je išlo, to je kronologija. Zašto je to tako, ja ne znam.”

Istaknula je kako je od početka problem sa zakonom, odlukama i načelima Povjerenstva.

“Iz Sabora smo dobivali takve poruke. I sada smo konačno dobili i presude Upravnih sudova i presude Visokih upravnih sudova i sad smo tu gdje jesmo.”

Kaže kako se ovakvim slučajevima, kao što je Borg ili predsjednikovog puta u Albaniju ne mogu baviti druge institucije: “U ovom trenutku to zapravo ne možemo više ni mi.”

Kaže kako cijela ova situacija traje već godinu dana: “Ovo je sad samo javnosti prezentirano odjednom, ali to je zapravo godinu dana poznato. Hoće li se opustiti, ja ne znam. Ja znam da je sad evo u toku izrada novog zakona i nadam se da će u tom novom zakonu, a svi se kao želimo boriti protiv korupcije, riješiti se i pitanje načela”.

“Zakon je loš, ali ako će ga se mijenjati na gore, onda je bolje da ostane ovakav”, zaključuje Novaković.

Komentiraj