Potpisan 190 milijuna kuna vrijedan ugovor o sufinanciranju nabave helikoptera za sustav civilne zaštite

Ministarstvo gospodarstva u četvrtak je izvijestilo da je potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavku tri višenamjenska helikoptera za sustav civilne zaštite u vrijednosti od 190 milijuna kuna od čega je 85 posto bespovratnih EU sredstava.

“Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ‘Helikopterska potpora sustavu civilne zaštite’ potpisali su potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković”, stoji u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Ukupna vrijednost projekta je 190 milijuna kuna, od čega je 161,5 milijuna plaćeno iz bespovratnih sredstava EU-a. “Projekt uključuje nabavu tri višenamjenski opremljena helikoptera za potrebe sustava civilne zaštite. Također će se provesti obuka operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite na višenamjenski opremljenim helikopterima za djelovanje u slučaju izvanrednih događaja, velikih nesreća i katastrofa”, dodaje se.

Nabavom modernih helikoptera posebno opremljenih za potrebe civilne zaštite, ističe se u priopćenju, napravit će se značajan iskorak za sigurnost, zaštitu i brže zbrinjavanje unesrećenih osoba.

“Helikopterska potpora osigurat će pravovremeno i učinkovito djelovanje svih operativnih snaga civilne zaštite jer će helikopteri biti na raspolaganju svima – za traganje i spašavanje, nadzor pogođenih područja iz zraka, prijevoz ljudi i opreme u područja pogođena velikim nesrećama ili katastrofama te za pružanje hitne medicinske pomoći i prijevoz unesrećenih”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Nabavom helikoptera povećat ćemo spremnost sustava civilne zaštite za reagiranje u slučajevima prirodnih katastrofa i nesreća. Za jačanje sustavom upravljanja katastrofama Hrvatska na raspolaganju ima ukupno 178,7 milijuna eura EU sredstava. Do sada smo uz ovaj projekt odobrili još njih 12. Do kraja godine planiraju se odobriti i projekti zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe te izrade pripremne dokumentacije za projekt jačanja kapaciteta Republike Hrvatske za utvrđivanje seizmičkog hazarda i rizika”, dodao je ministar Tomislav Ćorić.

Višenamjenske modularno opremljene helikoptere koristit će postrojbe civilne zaštite, HGSS i ekipe hitne medicine za provedbu mjera civilne zaštite, traganje i spašavanje na kopnu, prijevoz lakih postrojbi civilne zaštite (npr. ekipe s potražnim psima, nadzor područja velike nesreće ili katastrofe iz zraka, sanitetski prijevoz, hitan medicinski let te traganje i spašavanje na moru).

Komentiraj