Posljedni ispraćaj poručnika Luke Jagatića

Autor:

hina

Pripadnik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva poručnik Luka Jagatić, učenik – letač koji je poginuo u padu školskoga vojnog aviona ZLIN-242L, ispraćen je u srijedu uz najviše vojne počasti na groblju u Rakovcu, u blizini Vrbovca.

Od Luke Jagatića oprostili su se njegova obitelj, kolege i prijatelji, izaslanici predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i pripadnici Hrvatske vojske, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Svečani ispraćaj počeo je počasnom stražom pripadnika Počasno-zaštitne bojne. Obred je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a zapovjednik počasnog postroja predao je zastavu Republike Hrvatske majci poginulog pripadnika.

Republika Hrvatska i Hrvatska vojska od Luke Jagatića su se oprostile uz počasnu paljbu postrojbe Hrvatske vojske, a akrobatska skupina “Krila Oluje” njemu u spomen izvela je prelet zrakoplovima Pilatus HRZ-a.

U ime svih kolega, od Luke se oprostio učenik – letač Bruno Bulum: “Jago naš predragi… želimo ti mirno plavo hrvatsko nebo koje si toliko volio. Leti sada beskrajnim prostranstvima i pazi na nas. Čuvaj nas sve i brini se za nas kao što si to činio i ovdje.”

Na ispraćaju je sudjelovala i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, a u župnoj crkvi u Rakovcu služena je misa zadušnica.

Natporučnik Marko Novković, koji je jučer uz najviše vojne počasti pokopan na groblju u Zadru, i poručnik Luka Jagatić poginuli su u četvrtak u padu vojnoga školskog aviona ZLIN kod Biljana Donjih u blizini Zadra.

Nakon te nesreće ostavku je dao potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević. Premijer Andrej Plenković u petak je prihvatio njegovu ostavku rekavši kako osobno ne vidi razlog zbog kojeg bi mogao na bilo koji način povezati njegovu političku odgovornost s činjenicom da se srušio taj avion, no iz razgovora je razumio da je Krstičevića ta situacija osobno izrazito pogodila.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.