Galerija Prica

Poseban nastup hrvatske pijanistice Matee Leko

Jedna od najboljih hrvatskih pijanistica, Matea Leko, započinje novi ciklus virtuoznosti i glazbene čarolije. U samoborskoj Galeriji Prica će 16. ožujka izvesti djela velikana klasične glazbe kojima je posvetila sav svoj talent i profesionalni opus.

“Nakon nekoliko godina boemskog života i nastupa na europskim pozornicama i festivalima, iznimno mi je drago nastupiti kod kuće, gdje u publici sjede i moji najmiliji. Posljednji nastup u Samoboru sam održala prije punih 10 godina, tako da je naš drugi susret ipak jedna drugačija, zrelija vrsta romantike. U svaki svoj nastup ugrađujem dugi niz godina usavršavanja i dajem sve od sebe kako bi publika ponijela emociju sa sobom, to je ono što smatram neprocjenjivom vrijednošću glazbe u našim životima. Kako klasični formati koncerata često postavljaju grubu granicu između izvođača i publike, ovaj sam nastup osmislila drugačije od dosadašnjih upravo kako bih publici približila ljepotu i stvaralačku moć glazbe kroz neposredniji izraz“, najavila je Leko.

Matea Leko broji više od 200 ekspresivnih nastupa na hrvatskim i europskim pozornicama. Od samih početaka glazbenog putovanja isticala se sa talentom i izražajnošću, što pokazuje i podatak da je sa samo 17 godina primljena na Muzičku akademiju s najvećim mogućim brojem bodova svih članova žirija. Uspjesi u Švedskoj i Izraelu, koji su uslijedili tijekom usavršavanja u Austriji i Italiji, samo su potvrdili talent i virtuoznost mlade pijanistice. Glazbeni senzibilitet Matee Leko potvrđen je brojnim solističkim nastupima, ali i komornim suradnjama s vrsnim glazbenicima među kojima su ruski violinistički virtuoz Yury Revich, pijanist Konstantin Bogino, violinistice Alissa Margulis i Rusanda Panfili, austrijski bariton Daniel Serafin i brojni drugi.

Uz nju u Samoboru nastupaju i violist Aleksandar Milošev, profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Trinity Collegeu u Londonu te pijanisti Kristina Bjelopavlović Cesar i Vedran Janjanin.

Komentiraj