Ponovno se otvara Bazilika Svetog groba

Izraelska vlada je u utorak objavila da prekida porezne i zakonodavne akcije koje su nagnale Crkve da donesu izvanrednu odluku o zatvaranju Bazilike Svetog groba, najsvetijeg mjesta za kršćane u Jeruzalemu.

Izraelske gradske vlasti u Jeruzalemu obustavile su ubiranje nedavno uvedenog poreza na nekretnine u posjedu Crkava koje nisu bogomolje, navodi se u priopćenju ureda premijera Benjamina Netanyahua.

Obustavljen je i rad na izraelskom nacrtu zakona u kojemu Crkve vide udar na njihovo pravo vlasništva, dodaje se u priopćenju.

Premijer i gradonačelnik Jeruzalema Nir Barkat dogovorili su se da će osnovati radnu skupinu koja će “s Crkvama pregovarati o rješenju” u vezi s poreznim pitanjem, navodi isti izvor.

Poglavari Grčke pravoslavne, Armenske i Katoličke crkve koje čuvaju sveta mjesta u Svetoj zemlji, u nedjelju su zatvorili Baziliku Svetog groba podignutu na mjestu na kojemu je po kršćanskoj predaji bio razapet Krist i položen u grob prije uskrsnuća, što se dosad događalo tek iznimno.

Od nedjelje su tisuće posjetitelja iz čitavog svijeta naišle na zatvorena vrata bazilike koja je važno duhovno i turističko odredište.

Komentiraj