Ponovno pomaknut krajnji rok za dogovor za razdoblje nakon Brexita

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson poručili su u nedjelju da se pregovori o budućim odnosima dviju strana nastavljaju unatoč tome što su ranije rekli da je nedjelja krajnji rok.

“Naši pregovarački timovi posljednjih dana radili su dan i noć. Unatoč iscrpljenosti nakon skoro godinu dana pregovaranja, unatoč činjenici da su krajnji rokovi nekoliko puta prekoračeni, mislimo da je razumno u ovom trenutku učiniti dodatni korak. Ovlastili smo naše pregovarače da nastave pregovore kako bi vidjeli je li moguć sporazum čak i u nekoj kasnijoj fazi”, poručili su u zajedničkom priopćenju von der Leyen i Johnson nakon telefonskog razgovora.

Von der Leyen i Johnson razgovarali su u srijedu u Bruxellesu kada su također zaključili da je pregovore potrebno nastaviti do nedjelje kako bi se još jednom pokušalo premostiti razlike u stajalištima koje stoje na putu dogovora.

Vremena za dogovor sve je manje. Ako se i postigne sporazum trebat će ga još i ratificirati prije nego što istekne prijelazno razdoblje u kojem je Velika Britanija još dio unutarnjeg tržišta i carinske unije. Prijelazno razdoblje istječe 31. prosinca u ponoć.

Ključna područja neslaganja su ribarstvo, pravedni tržišni uvjeti i rješavanje budućih sporova.

Komentiraj