Pokopan je princ Philip, ispratila ga kraljevska obitelj i prijatelji

U subotu poslijepodne pokopan je princ Philip, vojvoda od Edinburgha i suprug britanske kraljice Elizabete II.

Buckinghamska palača je ranije javila da povorka s lijesom kreće u 15.40 sati iz privatne kapele u dvorcu uz pogrebni marš i minutu šutnje diljem zemlje.

Ovdje se mogao pratiti prijenos UŽIVO:

 

Princ Philip pokopan je u kraljevsku kriptu dvorca Windsor. Ceremonija se odvijala u obiteljskom krugu zbog epidemioloških ograničenja. Nakon službe u kapeli svetog Jurja, nadbiskup Canterburyja dao je blagoslov. Princ Philip je, podsjetimo, umro 9. travnja u dobi od 99 godina, a njegova sahrana prenosila se uživo.

Zbog mjera koje su trenutno na snazi u Britaniji, od princa Philipa oprostilo se samo 30 uzvanika, većinom su to bili članovi kraljevske obitelji: Kraljica Elizabeta II., četvero djece, osmero unučadi, nećakinja, nećak i rođaci. Bili su ondje princ Charles i supruga Camilla te princ William sa suprugom Kate.

Stigla je i prinčeva njemačka rodbina Bernhard, nasljedni princ od Badena, princ Donatus, Landgrave od Hessea i princ Philipp od Hohenlohe-Langenburga te grofica Mountbatten od Burme.

S Heathrowa nije uzletio nijedan avion punih šest minuta

Članovi kraljevske obitelji nosili su maske i čitavo su vrijeme održavali propisane mjere fizičkog razmaka, a kraljica je u crkvi sjedila sama, najbliže oltaru.

Uoči pokopa, lijes s tijelom, smješten na stražnjem dijelu posebno prilagođenog Land Rovera prevezen je u kraljevsku kriptu dvorca Windsor.

Za njim su pješice hodali članovi kraljevske obitelji, među kojima su bili princ Charles i njegovi sinovi, prinčevi William i Harry.

Kraljica Elizabeta II. bila je na začelju kolone i do kapele svetog Jurja dovezla se u Bentleyu u pratnji jedne od svojih dvorskih dama. U prvome redu iza lijesa hodali su princ Charles i princeza Anne, a slijedili su ih prinčevi Edward i Andrew te Charlesova dvojica sinova William i Harry.

Lijes je bio prekriven zastavom vojvode od Edinburgha čija su obilježja danski grb, grčki križ, edinburški dvorac i boje obitelji Mountbatten, a na njemu su bili postavljeni Philipova mornarička kapa i mač.

Povorka s lijesom zastala je na trenutak da bi se u 16 sati održala minuta šutnje u cijeloj kraljevini.

U događaju je sudjelovalo više od 730 pripadnika oružanih snaga, no u kapeli svetog Jurja je, u skladu s pravilima uvedenim zbog pandemije koronavirusa, bilo je samo 30 ožalošćenih članova obitelji.

Svečani plotuni ispaljeni s devet lokacija u Velikoj Britaniji i na Gibraltaru označili su početak i kraj minute šutnje. Punih šest minuta s Heathrowa nije uzletio nijedan avion da se ne bi narušila minuta šutnje, a održavanje svih glavnih sportskih događaja u zemlji je odgođeno da ne bi kolidirali s pogrebom.

Obred je vodio dekan Windsora, a nadbiskup od Canterburyja izgovorio je blagoslov.

Dekan Conner je govorio o “humoru, humanosti i dobroti” princa Philipa. “Nadahnjivala nas je njegova neupitna odanost našoj kraljici, njegova služba naciji i Commonwealthu, njegova hrabrost, čvrstina i vjera”, rekao je Conner.

Zbog propisanih pandemijskih mjera zbor je činilo samo četvero članova, a prisutni članovi obitelji iz istoga razloga nisu pjevali.

Pogreb je u cijelosti održan u krugu dvorca, a javnost je zamoljena da se ne okuplja ispred Windsora i ostalih kraljevskih rezidencija.

Nitko od članova kraljevske obitelji nije bio odjeven u uniforme već u odijela, odnosno u dnevne haljine.

Komentiraj