Plenkovićeva računica za ekspresnu pobjedu Brkića gura prema Kovaču i Stieru

Izbori u HDZ-u planirani su za početak ožujka, a novo vodstvo stranke trebalo bi biti poznato najkasnije do 15. ožujka

Visoki politički izvor blizak vrhu HDZ-a otkrio je Nacionalu još koncem proteklog tjedna da je unutar vodstva stranke praktički već pripremljena odluka o raspisivanju unutarstranačkih izbora za početak ožujka, preciznije govoreći, drugi krug izbora trebao bi se održati u nedjelju, 15. ožujka. Taj izvor izjavio je za Nacional kako je predviđeno da se ta odluka donese na sjednici Predsjedništva stranke, koja je isprva bila zakazana za ovotjedni ponedjeljak, ali je ipak odgođena zbog brojnih međunarodnih obveza premijera Andreja Plenkovića. Pa je sada izgledno da bi se donošenje te odluke moglo prolongirati za konac tjedna ili početak idućeg.

Isti izvor naveo je da su na donošenje takve odluke značajno utjecala dva istraživanja, interno HDZ-ovo i ono prošlotjedno Nacionalovo, u kojem je 47 posto ispitanika izjavilo da bi se unutarstranački izbori trebali provesti prije parlamentarnih te koje je naznačilo da Plenkoviću raste podrška za osvajanje drugog mandata na čelu HDZ-a.

Taj izvor za Nacional je u tom kontekstu izjavio:

„To praktički definitivno znači da se Kolinda Grabar-Kitarović neće na njima natjecati, što značajno utječe na planove onih koji su zagovarali opciju da se ona kandidira za predsjednicu stranke. Među ostalim i zato što svatko tko razmišlja o kandidaturi mora prikupiti potpise podrške, a još uvijek aktualna predsjednica trenutno nije u takvim razmišljanjima. To, naravno, najviše remeti planove aktualnog zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, koji se za istu funkciju planirao kandidirati uz podršku Kolindi Grabar-Kitarović za šeficu stranke. Sada se i on našao u osjetljivoj situaciji.“

Više izvora unutar stranke navelo je bi ovi unutarstranački izbori za Brkića doista mogli biti politički presudni – barem kada su u pitanju pravi doseg i kontekstualizacija njegova stranačkog utjecaja i političke snage u HDZ-u, nakon što ga je, među ostalim, temeljito politički diskreditirala njegova uloga u aferi SMS. O tomu je jedan visoki politički izvor iz HDZ-a rekao sljedeće:

„Sadašnje su procjene, a i istraživanja to sugeriraju, da bi on u utrci za predsjednika stranke bio teško poražen, a izvjesno je da bi vodio tešku bitku i za funkciju zamjenika predsjednika stranke s Plenkovićevim kandidatom za tu funkciju, ali i svakim drugim. Kandidatura za stranačkog potpredsjednika nudila bi mu veće šanse za uspjeh, ali to bi za njega ipak bila svojevrsna degradacija. Poznat je Plenkovićev animozitet prema njegovu načinu funkcioniranja, iako nije našao snage da ga politički već dosad značajnije marginalizira. Ali ga Plenković zasigurno neće podržati ni u kakvoj kandidaturi. Sve to Brkića stavlja u delikatnu situaciju.“

Naročito u kontekstu toga što se uskoro očekuju izvješća stranačkih organizacija o njihovu doprinosu na nedavnim predsjedničkim izborima. Na temelju tih izvješća očekuju se završne ocjene stranačkog vodstva o tomu hoće li se, kako i kada donijeti odluka o najavljenom obračunu s odgovornima za poraz Kolinde Grabar-Kitarović. A to je prostor koji vodstvo stranke može koristiti za arbitriranje i utjecaj na izborni proces na unutarstranačkim izborima, što za Brkića također može biti izazovno jer se on uključio u najosjetljivijem dijelu kampanje, ali je, prema procjenama više izvora unutar HDZ-a, izazvao kontraefekt i mobilizirao birače nesklone njegovu načinu političkog funkcioniranja da iziđu na izbore i podrže Zorana Milanovića.

Tijekom ponedjeljka poslijepodne do Nacionala su iz izvora bliskih Brkiću došle i najave da je on uslijed takvog razvoja događaja započeo neformalno kontaktirati s Plenkovićevim protukandidatima te ispituje teren može li se približiti Kovaču i Stieru. Prema tim tvrdnjama, Brkić je sklon podržati Kovača za predsjednika, a Stiera za zamjenika predsjednika stranke. Samo je pitanje kako će na to reagirati Stier, koji o Brkiću ima izrazito negativno mišljenje.

Dijelom i zato u krugovima bliskim Andreju Plenkoviću posljednjih dana dodatno jača optimizam oko njegovih izgleda na unutarstranačkim izborima. Ne samo zato što ga javno podržava Gordan Jandroković, a od ponedjeljka poslijepodne i Oleg Butković, nego i zbog još nekih okolnosti koje u Plenkovićevu krugu ističu i opisuju ovako:

„Plenković je već započeo agresivnu predsjedničku kampanju posjetom Dalmaciji, a to će se uskoro i nastaviti. Indikativno je da ga ljudi na terenu dočekuju vrlo pozitivno, a da se u njegovoj pratnji pojavljuju i njegovi protukandidati. To za njih u kontekstu unutarstranačke kampanje sigurno ne izgleda baš najbolje. Nije isključeno i da u tom pogledu dođe do nekih neočekivanih obrata. Jer govori se o trojnom paktu Kovača, Stiera i Penave, ali treba istaći da Kovač ne razmišlja ni o čemu nego o kandidaturi za predsjednika stranke. Ako je već Stier u tim kombinacijama kandidat za zamjenika predsjednika, moguće je da bi puno lakše prošao ako bi podržao Plenkovića za stranačkog šefa. Bila bi to najava značajnijeg unutarnjeg preslagivanja i političkih kompromisa koji bi najavili neku drugu mobilizaciju stranačkog članstva i simpatizera uoči parlamentarnih izbora.“

Moguće je da su takve najave oko kandidature Davora Ive Stiera spinovi koji se plasiraju iz Plenkovićeva kruga. Visoki politički izvor blizak Plenkoviću tvrdi kako aktualnom šefu stranke u prilog ide i to što će se s donošenjem službene odluke o raspisivanju unutarstranačkih izbora još malo pričekati. Jer, kako navodi, protivnici će imati manje vremena za konsolidaciju svoje kampanje, ali i prikupljanje potpisa potpore za vlastite kandidature. U tom kontekstu otvara se i zanimljivo pitanje koliko će potpisa potpore biti potrebno skupiti. O tomu visoki politički izvor iz vrha stranke kaže: „Prema postojećim propisima, treba prikupiti pet posto potpisa članova stranke za podršku kandidaturi. Ako stranka ima 200.000 članova, to je 10.000 potpisa, što nije lak zadatak.“ Kako bilo, sve to najavljuje prilično zanimljiva predizborna nadigravanja u kojima se sa zanimanjem iščekuje za koje će se stranačke funkcije kandidirati još neki istaknuti Plenkovićevi suradnici poput Davora Božinovića i Gordana Jandrokovića.

Komentiraj