PLENKOVIĆ: “Za naredne EU izbore morat ćemo malo pažljivije razmisliti”

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je, nakon što je Donald Tusk odgodio nastavak summita u Bruxellesu za sutra, odgovarao na novinarska pitanja.

Danas se obilježava šesta obljetnica ulaska Hrvatske u Europsku uniju. “Čestitam svim našim sugrađanima šestu obljetnicu članstva u EU-u. Veliki dan nakon mukotrpnih zahtjevnih pregovora. Mi smo oko 15 mlrd u plusu što se tiče uplaćenih i isplaćenih sredstava iz EU fondova. Članstvo u EU-u donosi nam velike pluseve. Za nas je posebno bitno što se za šest mjeseci događa krunski događaj našeg članstva, a to je predsjedanje EU-om. Nastojat ćemo profilirati i međunarodno pozicionirati Hrvatsku”, rekao je novnarima premijer u Bruxellesu, prenosi N1.

Što se tiče summita i pregovora, Plenković kaže kako nema nikakvih dogovora. “Rekao sam da će biti teški i zahtjevni pregovori”, rekao je Plenković i dodao da su izrazili rezervu prema prijedlogu da na čelo EK-a stupi Frans Timmermans. “Pozicija cijelog EPP-a je bila da stavljamo rezervu na to. Smatrali smo da je to bio ispravan korak. Morat ćemo na kraju postići sporazum, ali u ovom trenutku nije bilo konsenzusa”, poručio je.

Naglasio je kako ne bi bilo u redu da odluku donose nakon 30 sati rasprave i nespavanja. Dodao je kako nitko ne može znati kako će pregovori sutra završiti. “Za naredne europske izbore morat ćemo malo pažljivije razmisliti o ovome”, rekao je Plenković.

Komentiraj