PLENKOVIĆ: “Prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika i uštedjeti sto milijuna kuna”

U idućem mandatu prepolovit ćemo broj lokalnih dužnosnika i uštedjeti najmanje sto miijuna kuna, izjavio je premijer Andrej Plenković u intervjuu za Novi list.

To će se, objasnio je, učiniti “ukidanjem mjesta zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana” i smanjenjem “za petinu broja članova lokalnih predstavničkih tijela”.

“Provodimo analizu i omogućit ćemo funkcionalno spajanje općina, pri čemu će naglasak biti na učinkovitosti, održivosti i transparentnosti jedinica lokalne samouprave”, kazao je Plenković dodajući i da je vlada “smanjila broj agencija i zavoda, i nastavit ćemo još odlučnije s digitalizacijom javne uprave kako bi bila što djelotvornija i dostupnija građanima”.

Naglasio je kako nije potreban referendum o prihvaćanju eura “jer smo o tome odlučili na referendumu o ulasku u EU u siječnju 2012”. “Prihvaćanje eura je naša obveza temeljem Ugovora o pristupanju u EU kada se za to steknu uvjeti”, podsjetio je.

Upitan o sudjelovanju manjina u Vladi, podsjetio je da su je manjine podržale te da će “u njoj imati svog predstavnika u ulozi potpredsjednika Vlade za društvena pitanja i ljudska prava”. “To radimo s punim uvjerenjem da je to dobro za zdravu političku kulturu, jačanje dijaloga i tolerantno ozračje u Hrvatskoj koja je europski orijentirana i uključiva zemlja”, kazao je Andrej Plenković.

Komentiraj