PLENKOVIĆ O KUŠČEVIĆU ‘Ovo su tek procesne radnje, vidjet ćemo što će biti od toga’

Premijer Andrej Plenković u Opatiji je komentirao pretres kuće Lovre Kuščevića i hrvatsku kandidatkinju za povjerenicu Europske komisije, javlja N1.

“Riječ je o aktivnostima koje provode policija i Državno odvjetništvo temeljem naloga suda”, komentirao je Plenković, dodavši kako će za Kuščevićeva nasljednika na mjestu političkog tajnika HDZ-a predložiti Antu Sanadera.

Na primjedbu novinara da je Kuščević izjavio kako ‘ne vidi razlog da ga Uskok i DORH kontaktiraju jer je afera lažna i fabricirana’, premijer Plenković je ponovio da neće više ništa komentirati te dodao: “Ovo su tek procesne radnje, a vidjet ćemo što će biti od toga”.

Plenković je potvrdio i kako će Hrvatska predložiti Dubravku Šuicu kao kandidatkinju za povjerenicu Europske komisije.

“Nakon internih konzultacija i razgovora s novom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen, sutra ćemo na užem kabinetu (Vlade) donijeti odluku da kasnije predložimo Vladi, a potom i proslijedimo Odboru za europske poslove Hrvaatskoga sabora, Dubravku Šuicu da postane nova članica EK u ime Republike Hrvatske”, potvrdio je premijer.

Na novinarski upit zašto to nije učinjeno ranije, Plenković je kazao kako “treba malo sofisticiranosti i poštivanja procedure”, a istaknuo je i da se prilikom predlaganja svoga člana treba unaprijed dogovoriti i o kandidatkinji i o portfelju s predsjednicom Komisije.

Na pitanje o plaćama u zdravstvu, premijer je poručio kako je Vladina politika jednostavna i jasna – da bude financijsko održivo za proračun.

“Radimo u dobroj vjeri. Naravno da su svi granski kolektivni ugovori prigoda različitima sindikalnim predstavnicima da pokušaju ispregovarati nešto više za svoju branšu. Mi ćemo učiniti što možemo u okvirima  koji su realni”, kazao je.

“U našem mandatu rastu i mirovine i plaće, i prosječne i minimalne, vidi se i efekt gospodarskih reformi,… a to je bio cilj programa naše vlade. Prema tome, stvari idu dobro”, zaključio je premijer.

Komentiraj