Plenković: “Nitko od nas nikad nije govorio o policijskom satu”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je položio vijence i zapalio svijeće na Mirogoju povodom blagdana Svih svetih. Plenković je poručio da su došli iskazati počast svima kojih nema među nama, osobito braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

“Vjerujemo da će blagadan proći primjereno uz pridržavanje mjera”, rekao je Andrej Plenković.

“Jučer smo imali uobičajen radni dan, planirali smo ići danas, i danas smo tu. Imali smo svoj plan, preko medija ćemo se teško dogovarati”, rekao je o odlasku na groblje s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Premijer je komentirao i situaciju s koronavirusom. “Moramo se podsjetiti da smo već na proljeće identificirali KB Dubrava kao bolnicu koja će pomoći. Oni kvalitetno zbrinjavaju sve pacijente. Cijeli zdravstveni sustav je unatoč velikim naporima u stanju obavljati i ostale funkcije.”

“Kao i svih godina bit ćemo u Vukovaru 18. studenog koji je postao neradni dan”, rekao je Plenković i dodao da mu je drago da je u petak otvoren Vodotoranj, simbol obrane Vukovara. “Sigurno će biti epidemioloških mjera, organizacija tog događaja je suradnja između Vlade i Grada, dogovorit ćemo sve”, poručio je.

“Naše mjere su proporcionalne širenju epidemije”, istaknuo je komentirajući nove mjere i dodao: “Nitko od nas nikad nije govorio o policijskom satu. Jedan od koalicijskih partnera je spomenuo tu mogućnost, zbog sličnih mjera u drugim zemljama. Bitna je odgovornost svakog pojedinca.

Jesenski val, dodao je, snažan je kao što se najavljivalo. “To smo očekivali i zato smo htjeli da izbori budu u trenutku kad je epidemija na najnižem stupnju da učinimo sve za stabilnost države. A sad pratimo što se događa u drugim zemljama, situacija je ozbiljna, svjesni smo toga. Sukladno stupnju zaraze takve uvjete imamo, u smislu karantene.”

O izjavama predsjednika države Zorana Milanovića u petak rekao je: “Nemam vremena njega komentirati.”

Plenković je gvorio i o prvih sto dana Vlade. “Ovih 100 dana Vlade pokazao je da smo napravili sve što smo rekli. Uvjerljiva potpora birača na izborima, samo 18 dana za formiranje parlamentarne većine, konsenzusom usvojen Zakon o obnovi Zagreba, uplata 900 milijuna eura iz EU programa, rebalans proračuna, dovršetak nacionalne razvojne strategije itd. Samo nekoliko ovih elemenata je sto dana, plus snaže poruke pomirbe, suživota i s gestama u Kninu, Gruborima i Varovidama ova Vlada gleda kako pomiriti sve ono što je ostalo turbulentno u biću hrvatskkog naroda u prošlosti da se okrenemo budućnosti. Doživjeli smo napad na Banske dvore koji po meni ima sva obilježja terorizma, borit ćemo se protiv radikalizacije, nažalost to se dogodilo, s tim se moramo ozbiljno pozabaviti i vidjeti kako druge kulture reagiraju na takve događaje. Naravno, beskompromisna borba protiv korupcije. Bilo je to sadržajnih sto dana.”

Na kraju je rekao da se ministar vanjskih poslova Grlić Radman jučer čuo s turskim ministrom kojem je izrazio spremnost ako trebaju bilo kakvu pomoć, a ista je poruka poslana i Grčkoj nakon snažnog potresa koji je pogodio te dvije zemlje u petak.

Komentiraj