PLENKOVIĆ ‘Moja najava relaksacije mjera izvučena je iz konteksta’

Premijer Andrej Plenković za HRT je komentirao mjere u borbi protiv koronavirusa.

“U ovom trenutku nemamo lijek koji funkcionira. Ne postoji, ništa nije verificirano. Nemamo cjepivo i ne znamo kada ćemo steći imunitet. To su tri nepoznanice s kojima smo suočeni planetarno, svi zajedno. Dok se jedno, drugo ili treće ne riješi, morat ćemo taktizirati kako se boriti s ovim virusom”, kazao je premijer, dodavši da su mjere dosad polučile rezultate jer Hrvatska u odnosu na druge zemlje ima sporiju razinu zaraze i relativno nisku stopu smrtnosti.

Premijer je pojasnio kako je njegova najava relaksacije izvučena iz konteksta te da je zapravo govorio o otvaranju tržnica.

“Ja ovu riječ čak ne želim ni ponoviti jer izvučena iz konteksta – ja sam samo govorio o otvaranju tržnica. Svako naglo odustajanje od mjera može poništiti sve ono što smo učinili”, naglasio je premijer.

“Ono što je meni bitno, što je bitno Vladi, je čuvati ljudske živote, čuvati zdravlje. Nema toga što nam je u ovom trenutku važnije. To je svima prioritet. Svaki život jednako vrijedi, i od bebe, i od nekoga tko je u zrelijoj životnoj dobi”, poručio je premijer, naglasivši da jako cijeni reakciju, odgovornost i discipliniranost građana.

“Naš se život promijenio iz korijena”, izjavio je Plenković, zahvalivši se svima koji ulažu maksimalni napor da osiguraju normalan život.

Premijer je poručio da se pokazuje kako u krizi funkcioniramo kao solidarno društvo te da se sustav može nositi s najvećim izazovima.

Premijer je komentirao i da su gospodarskim mjerama pomoći željeli stati iza radnika i gospodarstva te kako su ostvarili oba cilja.

“Hrvatska je prema nekim izračunima nakon Malte zemlja koja je najviše izašla u susret radnicima i gospodarstvu”, dodao je premijer.

Otkrio je da je dosad isplaćeno 765 milijuna kuna te da su svi ministri dobili zadaću da naprave uštede na rashodnoj strani svojih proračuna.

Najavio je da će razgovarati i sa sindikatima, poručivši im da moraju biti svjesni da se radi o posebnoj okolnosti i da se ne mogu ponašati kao prije.

 

Komentiraj