Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas se u Bandkim dvorima obratio javnosti o zakonskim mjerana za blokirane građane i Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je na snagu stupio u subotu.

“Vlada je u travnju kazala da je uredno ispunjenje dugova standardd kojeg se moramo pridržavati. Dugove treba podmirivati. No i svjesni smo teškog stanja u kojem se našao dio sugrađana, socijalno smo osjetljivi pa smo sa tri zakonska prijedloga željeli riješiti dio problema koji se odnosi na 326 tisuća sugrađana koji su bili blokirani 31. svibnja 2018. godine”, rekao je Plenković i podsjetio da je Zakon o otpisu građana stupio na snagu prije dva dana.

“Smisao zakona je bio da se otpiše dug do 10 tisuća kuna od strane države i povezanih osoba s državom. Tijekom vikenda FINA je krenula u provedbu zakona i uspješno provela prvu mjeru. A to znači da je izvršen otpis duga za 150.474 građana. 6248 sugrađana je u potpunosti deblokirano”, dodao je.

Premijer je rekao da je 150 tisuća ljudi otpisan dug u iznosu od 1,338 milijardu kuna. “To je izvršeno automatski zahvaljujući zakonu i djelatnicima FINA-e. Bez papirologije i podnošenja zahtjeva”, istaknuo je i naglasio kako tak zakon kao drugu mjeru predviđa poticaj i apel prema općinama, gradovima, županijama i drugima da na taj način otpuste dugove blokiranim građanima, a nude im se porezne olakšice da bi učinili isto kao i Vlada. “Zakon kao treću mjeru predviđa poticajni model reprograma poreznog duga blokiranim građanima”, rekao je Plenković.

“Provedbom drugog zakona, početkom kolovoza će stupiti na snagu, Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima. On je usmjeren na bezuspješne blokade koje traju dulje od tri godine. Provedbom očekujemo smanjenje broja blokiranih za oko 70 tisuća građana i iznosa blokade za oko 30 milijardi kuna”, rekao je Plenković i dodao kako je treći zakon je zakon o stečaju potrošača, a on bi obuhvatio oko 88 tisuća građana. Zaključio je kako se radi na novom Ovršnom zakonu.

Komentiraj