PLENKOVIĆ “Ispunjavanje kriterija za pristupanje Schengenu”

hina

Predsjednik vlade Andrej Plenković primio je u ponedjeljak u Banskim dvorima finskog ministra vanjskih poslova Tima Soinia i u razgovoru s njim izrazio nadu da će se odluka o pristupanju Hrvatske Schengenu donijeti do početka 2020., priopćeno je iz vlade.

“Premijer Plenković kazao je da bi Hrvatska do kraja ove godine mogla ispuniti kriterije za pristupanje Schengenu, izrazivši nadu da će se politička odluka na razini Europske unije donijeti do početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a” u prvoj polovici 2020., navodi se u priopćenju u kojem se dodaje kako je ministar Soini ponudio pomoć i potporu Finske ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen, stoji u priopćenju.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo prijateljskim i dobrim političkim odnosima Hrvatske i Finske, a zaključeno je da treba uložiti dodatne napore kako bi se intenzivirala gospodarska suradnja između dviju zemalja, navodi se u priopćenju.

Potvrđena je i dobra suradnja unutar Europske unije. Plenković je upoznao finskog ministra s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Ministar Soini također je govorio o temama i izazovima finskog predsjedanja u 2019.

Bilo je riječi o situaciji u jugoistočnoj Europi, te o glavnim izazovima koji stoje pred Europskom unijom u narednom razdoblju.

Komentiraj