Sandra Simunovic/PIXSELL

PLENKOVIĆ “Hrvatska prije svega želi mir i stabilnost u regiji”

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je sudjelovao na panelu o zapadnom Balkanu posljednjeg dana Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu.

Plenković je za N1 rekao kako je na panelu sudjelovalo puno lidera, a on je tijekom svog izlaganja naveo tri ključna aspekta vezana za ovu regiju: “Današnji lideri moraju dobro razumjeti što se zbivalo na području istočno od Hrvatske 90-ih da bi shvatili današnje odnose. Drugo, zajednički napori institucija moraju biti komplementarni u smislu jačanja infrastrukture i modernizacije da bi bili u korak s četvrtom industrijskom revolucijom. I treće, Hrvatska će biti domaćin sastanka na vrhu Europske unije i jugoistočne Europe u svibnju 2019. u vrijeme našeg predsjedanja.”

Naglasio je kako je Hrvatska iskazala interes da se kod nas gradi centar za četvrtu industrijsku revoluciju, ali da još uvijek nema odluke Svjetskog gospodarskog foruma. Lidere koji odlučuju o tome pozvat ćemo u travnju da dođu u Dubrovnik na summit Kina + 16.

U Davosu je razgovarao i s Denisom Zvizdićem, o položaju Hrvata u BiH. “To je naš prvi susret nakon izbora u BiH, on i ja imamo dobar dijalog. Govorili smo o procesu formiranja vlasti, rješavanju pitanja izbornog zakona i podršci Hrvatske europskim reformama u Bosni i Hercegovini”, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je hrvatska pozicija da prije svega želimo mir i stabilnost u susjedstvu.

Govoreći o najavi Sberbanka da će prodati svoj udio u Agrokoru, premijer kaže kako već dulje vremena znamo da je ruska banka u Agrokor došla s aspekta vjerovnika te kako niti nema dugoročne strateške logike da netko tko se bavi bankarskim poslovima bude vlasnik kompanije koja se bavi poljoprivredom, hranom i maloprodajom. “Važno je da se nagodba provede do kraja i da ljudi budu zaposleni”, smatra premijer.

Komentiraj