Plenković: Europarlamentarci su ilegalno prelazili granicu. Poduzetnici ne trebaju pozivati na neposluh

Predsjedništvo HDZ-a održalo je u ponedjeljak sjednicu, nakon koje se predsjednik stranke Andrej Plenković obratio novinarima.

Govorio je o više aktualnih događaja i tema.

“Što se tiče našeg kolege Miroslava Tuđmana, njega će u Saboru zamijeniti Tomislav Okroša”, kazao je Plenković i dodao da će svi u petak u Saboru podržati prijedlog parlamentarne većine.

“Napustiti sjednicu Sabora i na taj način srušiti kvorum da se ne donesu bitni dokumenti nije na razini trenutka. Hrvatska u ovom trenutku treba političku odgovornost. Ovo je ispod svih moralnih kriterija”, rekao je Plenković.

Posjet europarlamentaraca

Kazao je da je na sjednici bilo riječi i o privatnoj posjeti talijanskih europarlamentaraca.

“Oni su željeli kršiti zakone Republike Hrvatske i ilegalno prijeći granicu na mjestu gdje nije granični prijelaz. To nije bila službena delegacija, već politički potez skupine talijanskih socijalista”, rekao je Plenković.

“Glavno pravilo je da se poštuje i respektira ozračje zemlje u koje se ide. Ovdje nije bilo službene delegacije, niti se poštivao hrvatski zakon, niti se respektirao način kako takvi posjeti trebaju biti. Ono što iz svega proizlazi je da je to bio dogovor socijalista sa SDP-om ovdje u Hrvatskoj”, dodao je Plenković.

“Čije to nacionalne interese štite iz SDP-a? Jedno nedopustivo ponašanje, ispod svih očekivanja i suprotno svim dosadašnjim normama. Mi ćemo ovog tjedna stupiti u kontakt s vodstvom europskog parlamenta kako bi razjasnili situaciju”, kazao je Plenković.

Kritike Mostu

Ponovno se obrušio i na Most povodom njihove inicijative o neplaćanju članarine HGK-u.

“Oni su kao jedan veliki lijevak. Jedan dan možete nešto ubaciti, sutra će oni to izgovoriti na sjednici Sabora bez analize, bez filtera, bez ikakve supstance. To su demagozi, populisti, antieuropejci, antimanjinci i stranka koja nema pravnu agendu”, rekao je Plenković.

Oporba bez amandmana

Navodi da oporba nije dala niti jedan jedini amandman u raspravi o strateškom dokumentu o razvojnoj strategiji Hrvatske.

“Imate strateški dokument za razvoj zemlje u sljedećih deset godina. Nula amandmana od cijele hrvatske oporbe, nula. Nikakve ideje, kreacije niti sugestije”, rekao je Plenković.

“Ako župan, Zlatko Komadina, ignorira otvaranje LNG terminala u svojoj županiji, projekta koji su mnogi htjeli u nekoliko desetljeća, sufinanciran od strane hrvatske Vlade – to je strateški projekt koji Hrvatsku ucrtava na energetskoj karti svijeta. Oni izlaze uoči rasprave iz sabornice. To je amoralno i pogrešno”, istaknuo je Plenković.

“Oni izlaze, ruše kvorum i još se tome vesele, kao nekoj pobjedi. Kojoj i čijoj pobjedi? Amoralno i pogrešno”, rekao je Plenković.

Dovoljno cjepiva

Naveo je da je Vlada naručila više nego dovoljno doza cjepiva.

“S tim količinama imamo više nego dovoljno za procijepiti cijelu populaciju i još ekstra. Problemi koji su nastali u distribuciji cjepiva su nastali u svojevrsnom kidnapiranju cjepiva. Zemlje nude kompanijama više novca i dobivaju cjepivo. Pregovaramo da sve kompanije isporuče dogovorene doze te što prije nadoknade zastoj koji je nastao”, objasnio je Plenković.

Privođenje vlasnika teretane

O privođenju vlasnika teretane kazao je da nikome nije u interesu da ograničava bilo čiji rad te da je bitno poštivati mjere.

“Istodobno, kad se usporede mjere ograničenja koje su u Hrvatskoj, u usporedbi s drugim zemljama, s novim varijantama virusa i sojevima, vidjet ćete da Hrvatska ima gotovo normalan način života”, rekao je Plenković.

“Mi smo krenuli s paketom restriktivnih mjera. Europski trend je uvođenje još restriktivnijih mjera. Moramo biti oprezni, a mjere moraju biti koordinirane”, kazao je Plenković.

“Vi imate ljude koji pozivaju na neposluh. Imate jednog koji je rekao da bi, da ima kafić, već otvorio kafić. Poruka koju imamo je poruka strpljenja, razuma i gledanja naprijed, kako bi si omogućili normalnu turističku sezonu”, rekao je Plenković.

Obnova Banije

O obnovi Banije kazao je da je pripremljena aktivnost, kojom će se uklanjati zgrade u potresom porušenoj Petrinji i Glini.

Tim povodom, uskoro bi pred saborske zastupnike trebao stići Zakon o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. Nekoliko tisuća civila koji su stradali u vrijeme borbenih operacija, odnosno njihove obitelji, njime bi dobili pravo na mjesečnu novčanu naknadu.

No neki se boje da bi novac mogao završiti i u rukama onih koji su u Domovinskom ratu bili pripadnici srpske paravojske.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]