Plenković: Diplomacija oko cjepiva pretvorila se u kidnapiranje. EU možda priprema tužbu protiv proizvođača

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je u ponedjeljak da se diplomacija oko cjepiva pomalo pretvara u kidnapiranje cjepiva te kao mogućnost naveo zajedničku tužbu EU protiv proizvođača cjepiva ako ne ispune obveze ugovora.

Plenković je nakon sastanka Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije rekao da je na sastanku Europskog vijeća u četvrtak izražen čvrst stav da se treba poštovati zacrtan rok.

“Rekao sam da će diplomacija oko cijepljenja biti glavna zadaća, sada se pretvara u kidnapiranje cjepiva”, istaknuo je.

Događa se, kaže, to da pojedine zemlje i naručitelji plaćaju više po dozi nego što je platila EU. “Tu se događa nešto van onoga što je dogovoreno, a mi ćemo inzistirati na poštovanju ugovora”, poručio je.

Potreban zajednički dogovor

Premijer je istaknuo da Hrvatska još nije išla prema drugim cjepivima od ovih za koja smo se opredijelili “temeljem pouzdanosti i članstva u EU” jer je dogovor, kaže, bio da mi sami ne krenemo obraćati se proizvođačima.

“Jednom kad to krene, onda nema zajedničkog dogovora. Zajednički dogovor treba osigurati da do ljeta imamo bez dilema pokrivenu svu ugroženu populaciju, to je najbitnije”, naglasio je.

Italija sprema tužbu protiv Pfizera, a Plenković misli da će to biti zajednička aktivnost na razini EU. “Stranka tog ugovora je Komisija, oni su to potpisivali umjesto nas. Opcija je da iskoristimo sva sredstva da se ugovorne obveze ispune”, istaknuo je.

Na pitanje hoće li Europska unija raditi nove pregovore s proizvođačima i ponuditi im veću cijenu, poput nekih država, odgovorio je da ne vidi logiku u takvom potezu.

“Ako imate ugovor i plaćate nemali iznos po dozi, ne vidim logičan razlog da sada sami nudite više, a onaj koji je preuzeo ispunjavati ne ispunjava ugovor. Valjda bi oni trebali plaćati penale nama, a ne obrnuto”, ustvrdio je premijer.

Druga tura cjepiva

Premijer drži da ćemo osigurati doze za drugu turu cjepiva. “Čuli ste epidemiologe, rok je 21 dan, ali on se može i produžiti. Neće doći u opasnost da netko tko je primio prvu dozu ne primi drugu na vrijeme”, poručio je.

Što se tiče političara, rekao je da postoje na nacionalnoj razini “niti sto njih” koji su se cijepili prvom dozom. “Mi smo kao Vlada procijenili da je dobro i da se cijepe ministri koji nisu preboljeli koronu. Sabor je jednako važan, ako ne i važniji od drugih institucija. Nema tu neke agende na razini vlade da se nekome uskrati. To su važne političke poruke”, ustvrdio je.

Upitan o popuštanju epidemioloških mjera i mogućnosti otvaranja ugostiteljskih objekata u veljači, Plenković kaže da se o tome razgovaralo na jučerašnjem sastanku.

Trenutno raspoloženje na razini EU je, kaže, takvo da zbog novih sojeva virusa koji su pogubniji vlada velik oprez. Dinamika cijepljenja je zbog usporavanja isporuke sada donekle drugačija i to je dodatni razlog za oprez. “Brojke jesu ohrabrujuće, povoljnija je situacija nego inače, ali nisu to idealne okolnosti da možemo reći da držimo za rogove epidemiju i upravljamo njome.

“To nije realno, nitko nije još u toj fazi”, poručio je premijer.

“Nakon jučerašnje rasprave smatramo da je situacija zahtjevna, ministri su dobili nalog da pripreme dva do tri područja u kojima se tijekom veljače može napraviti manji iskorak kako bismo bez većeg rizika mogli zakoračiti u proljeće”, rekao je Plenković.

Na pitanje o tome hoće li se djeca u školu vraćati početkom veljače poručio je da će sve rastumačiti Stožer na svojoj konferenciji u podne.

Komentiraj