Petorica vojnika ubijena su u utorak u napadu eksplozivom koji se pripisuje gerilcima Nacionalne oslobodilačke vojske (ELN), posljednjoj kolumbijskoj gerili, na sjeveroistoku zemlje, priopćila je vojska.

Vojnici koji su sudjelovali u operacijama kontrole prometnica, išli su u konvoju kada je eksplodirala naprava blizu sela Tibu, u okrugu Norte de Santander, na sjeveroistoku, četrdesetak kilometara od granice s Venezuelom, rekao je general Ricardo Gomez, glavni zapovjednik vojske, za radio W.

“Petorica naših ljudi su ubijena a desetorica su ranjena”, rekao je taj visoki vojni časnik koji dodaje da je napad “najvjerojatnije” izvela “Fronta Juan Fernando Porras Martinez”, skupina ELN-a koja operira u tom sektoru.

Sukobi vojske i ELN-a nastavili su se nakon završetka bilateralnog primirja 9. siječnja, prvog takvog primirja između vlade i te naoružane skupine. Predsjednik Juan Manuel Santos je prekinuo mirovne pregovore nakon niza napada eksplozivom u kojima je ubijeno osam redarstvenika.

ELN je u ponedjeljak izvijestio da će od 9. do 13. ožujka primjenjivati novo primirje kao “znak poštovanja” prema biračima jer se 11. ožujka održavaju parlamentarni izbori.

Santos koji je 2016. potpisao povijesni ugovor s moćnom gerilom FARC-om, koja je nakon toga razoružana i pretvorena u političku stranku, želi uspostaviti “potpuni mir” zahvaljujući sličnom ugovoru s ELN-om kako bi zaustavio jedan od najstarijih i posljednji oružani sukob na američkom kontinentu.

Komentiraj