Percač: “Isporuka lijekova bit će otežana do rebalansa u studenome”

Predstavnica koordinacije veledrogerija u Hrvatskoj udruzi poduzetnika (HUP) Dijana Percač izjavila je kako će isporuka lijekova biti otežana do rebalansa proračuna u studenome.

“Isporuka lijekova će biti još neko vrijeme otežana, do rebalansa, a rebalans se očekuje u studenom”, izjavila je za N1 nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu zdravstva s ministrima financija i zdravstva Zdravkom Marićem i Vilijem Berošem.

Percač je kazala kako je koronakriza uzrokovala enormni rast dugova u zdravstvu i kako joj je drago da su predstavnici Vlade pronašli dodatna sredstva za podmirenje dugova u bolnicama.

Nažalost, ističe Percač, ostaje još jedan dio iz HZZO-a gdje očekuju njihov plan plaćanja. “Dug se popeo na 700 milijuna kuna, s ovom uplatom od 300 milijuna kuna on se umanjio, ali očekujemo plan plaćanja HZZO-a ljekarnama do kraja godine”.

“Dok nema isplate, a isplata će biti nakon rebalansa, nemoguće je iznaći sredstva za podmirenje dospjelih obaveza, tako da će isporuka biti i dalje otežana”, kaže Percač.

Objasnila je kako su nažalost blokirani od nekih dobavljača i kako očekuju da se broj povećava jer značajnijih uplata nema.

Upitana u kojem roku bi trebala krenuti normalna isporuka nakon što Vlada uplati značajnija sredstva, odgovara: “Ja vjerujem da će dobavljači učiniti sve što je u njihovoj moći, kako ne bi bila ugrožena isporuka lijekova za građane Republike Hrvatske”.

 

Komentiraj