Pariška premijera novog filma Romana Polanskog otkazana zbog demonstracija

Grupa od oko 40 demonstranata blokirala je u utorak navečer ulaz na premijeru novog filma Romana Polanskog „An Officer And A Spy“ (J’Accuse) koja se održavala u Parizu, što je rezultiralo otkazivanjem projekcije. Prema pisanju francuskih medija, demonstranti su bili odjeveni u crno, nosili su kanistere iz kojih je izlazio dim, te su držali plakate na kojima su bila navedena imena žena koje su optužile Polanskog za silovanje. Svečana premijera održana je u drugom kinu, onom UGC Normandie na Champs-Elysées. Polanski je prisustvovao svečanoj premijeri gdje nisu primjećeni slični protesti.

Polanskog je francuska fotografkinja Valentine Monnier nedavno optužila da ju je 1975. godine silovao u svojoj vikendici u Švicarskoj. Polanski je, preko svojih odvjetnika, demantirao te navode. Poznati redatelj živi u Francuskoj od 1978. godine, kada je pobjegao iz Amerike gdje je proglašen krivim za seks sa 13-godišnjom djevojkom.

Njegov novi film temelji se na aferi Dreyfus, a demonstranti su pozvali na bojkot filma. Film je imao svjetsku premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu u Veneciji gdje je osvojio veliku nagradu žirija. Prošli tjedan, film je nominiran za nagrade Europske filmske akademije i to u četiri kategorije.

Glavnu ulogu u filmu tumači poznati francuski glumac Jean Dujardin koji je prije nekoliko dana otkazao intervju za najveću francusku tv postaju TF1 jer nije želio odgovarati na pitanja vezana za nove optužbe protiv Polanskog. Ujedno, u utorak je ARP, najveća francuska udruga producenata i distributrera, objavila (bez spominjanja Polanskog) kako „snažno podržava sve žrtve moralnog i seksualnog nasilja“. U nastavku su naveli kako će ARP predložiti upravnom odboru da izbace iz članstva svakoga tko je kriv za seksualno nasilništvo, te da suspendiraju svakoga tko je osumnjičen za isto. Polanski je član ARP-a.

Komentiraj