Papa stigao u Rumunjsku pružajući ruku Pravoslavnoj Crkvi

Papa Franjo stigao je u petak u Bukurešt, započevši trodnevni posjet Rumunjskoj gdje se očekuje da će nastaviti pružati ruku Pravoslavnoj Crkvi te odati počast katoličkim žrtvama komunizma.

Papu je u zračnoj luci dočekao predsjednik Klaus Iohannis te djeca odjevena u tradicionalne nošnje praćena mnoštvom ljudi koji su mahali rumunjskim zastavicama.

Rumunjska je treća većinski pravoslavna europska zemlja koju je posjetio papa Franjo u manje od mjesec dana. Prethodno je bio u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji od 4. do 7. svibnja.

“Idem u Rumunjsku kao hodočasnik, kako bih koračao zajedno s pravoslavnim i katoličkim rumunjskim vjernicima. Pozivam vas, molite se za mene”, napisao je Papa na Twitteru.

S obzirom na to da se gostovanje Pape podudara s rumunjskim predsjedanjem Europskom unijom, Franjo će možda iskoristiti tu priliku kako bi komentirao i izazove europske politike, poput migracija.

Papa će se također sastati s rumunjskim političkim čelnicima prije nego li započne razgovore i molitvu s poglavarom rumunjske Pravoslavne Crkve, patrijarhom Danijelom.

Očekuje se da će dva poglavara zajedno moliti u pravoslavnoj crkvi, što se smatra značajnom porukom prijateljstva. Kada je Franjo bio u Bugarskoj, tamošnji patrijarh nije molio s Papom.

Iako se podjela između Rimokatoličke i Pravoslavne crkve dogodila još 1054. godine, odnosi su bolji, ali i dalje puni tenzija.

Papa će u subotu održati misu u Sumuleu Ciucu, hramu Djevice Marije u istočnoj Transilvaniji gdje je većinsko mađarsko stanovništvo.

Glasnogovornik Vatikana rekao je da se na misi očekuju stotine tisuća hodočasnika, uključujući i mađarskog predsjednika Janosa Adera.

U subotu će papa Franjo u Blaju, također u Transilvaniji, beatificirati sedam grkokatoličkih biskupa koji su umrli u zatvoru nakon što ih je osudila rumunjska komunistička vlast.

Rumunjska, zemlja 20 milijuna stanovnika, ima katoličku manjinu od sedam posto, a koja se još dijeli na rimokatoličke i grkokatoličke vjernike.

Prije povratka u Rim, Papa će se susresti i sa zajednicom Roma, koji su često najdiskriminiranija manjina u Rumunjskoj i šire.

Papa Franjo drugi je papa koji je posjetio Rumunjsku nakon Ivana Pavla Drugog 1999. godine.

Komentiraj