Tradicionalni,  62. bečki Operni bal, jedan od najvažnijih kulturnih događaja  u austrijskoj metropoli koji nazivaju i Bal republike, otvoren je u četvrtak navečer u Bečkoj državnoj operi, okupivši  brojne uglednike iz političkog, gospodarskog  i kulturnog života Austrije i njihove goste iz inozemstva.

“Ovo je  državni bal i velika kulturna manifestacija”, ocijenio je austrijski predsjednik  Alexander Van der Bellen koji je na balu ugostio ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka sa suprugom.

“Kruna dana je sudjelovanje na balu”, izjavio je Porošenko koji je danas u Beču imao bilateralne susrete s austrijskim predsjednikom i s kancelarom.

Gosti austrijskog kancelara Sebastiana Kurza, koji je prvi put na balu, su irski premijer Leo Varadkar i aktivistica za ljudska prava, manekenka Waris Dirie.

“Opernball je prava vizit karta Austrije, pokazuje da je Austrija otvorena svijetu i ovo je  poseban kulturni događaj”, izjavio je kancelar Kurz.

Bal republike, koji se održava pod pokroviteljstvom austrijskog predsjednika  Alexandera Van der Bellena otvoren je  austrijskom i europskom himnom, mimohodom i plesom 144. debitanta, mladih parova iz Austrije i inozemstva.

Na svečanom otvaranju nastupili su balet Bečke državne opere u koreografiji Enija Pecija  i orkestar Bečke državne opere pod ravnanjem francuskog  dirigenta, pijanista i skladatelja  Frederica Chaslina. Izvedena su  djela Frederica Chopina, Emmanuela Chabriera, Charlesa Gounouda, Giacoma Puccinija,  Josefa Straussa, i Johanna Straussa mlađeg, a pjevali su moldavska  sopranistica  Valentina  Nafornita  i  tenor Pavol Breslik.

Izveden je i nezaobilazni  Straussov valcer  “Na lijepom plavom Dunavu” što je bio poziv na ples pod sloganom  “Sve je valcer”.

Bečki  bal  u operi  tradicionalno  okuplja austrijski državni vrh i uglednike iz svih područja  društva,  a ove godine mu je nazočilo oko 5500 posjetitelja.

Austrijski  poduzetnik  Richard Lugner ugostio je u svojoj loži holivudsku glumicu Melanie Griffith, koju će, pišu mediji,  nagraditi s više od 100 000 eura, jer  je njegova gošća.

Ravnatelj Bečke državne opere Dominique Meyer izjavio je da je  Opernball  posebna svečanost i jedinstvena kulturno- umjetnička priredba s tradicijom koja postoji od početka 19. stoljeća.

Najjeftinija  ulaznica  za taj raskošni i glamurozni  bal stajala je 290 eura, a najskuplja loža 20.500 eura pa organizatori očekuju zaradu od oko  milijun i pol eura.

Protiv bala  bogatih i moćnih i ove godine  je održan  prosvjed ljevičara  pod naslovom “Eat the Rich” u kojem je sudjelovalo  stotinjak demonstranata.

Ovogodišnji bal protječe  uz goleme mjere  sigurnosti.

Komentiraj