Slavko Midzor/PIXSELL

Ostojić: U potpunosti je uspio plan “B” hrvatske Vlade

U potpunosti je uspio plan “B” hrvatske Vlade, poručio je u petak navečer potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, izjavivši u Tovarniku kako smještaj izbjeglica u Čepinu i Belom Manastiru više nije potreban, jer su tamošnji prihvatni centri oformljeni za prihvat migranata potpuno prazni.

“U ovom trenutku još oko dvije tisuće ljudi na kolodvoru u Tovarniku čeka ukrcaj u vlakove i autobuse te očekujem da ćemo do ponoći kompletno raščistiti i tu situaciju”, kazao je Ostojić novinarima, istaknuvši da je na graničnom prijelazu Goričan primljeno više od 40 autobusa iz Zagreba s izbjeglicama koje su prevezene u Mađarsku.

Što se tiče incidenta na graničnom prijelazu Harmica, kada su slovenski policajcem sprejem za rastjerivanje intervenirali na izbjeglice koje tamo prosvjeduju na ničijoj zemlji i od Slovenije traže da ih pusti preko granice, rekao je da je došlo do spajanja dijela izbjeglica i aktivista sa slovenske strane. U ovom trenutku još uvijek traju pregovori hoće li te izbjeglice biti puštene u Sloveniju ili ne, istaknuo je Ostojić.

Naglasio je da nitko od migranata pristiglih u Hrvatsku nije ostao gladan niti žedan, nikome se nije dogodila nikakva negativna posljedica, a svima je osigurana i zdravstvena skrb.

“Centri koji su podignuti u zadnja dvadeset i četiri sata odradili su svoju funkciju i spasili sve koje je bilo potrebno spasiti i u segmentu plana ‘A’ što je bilo potrebno odraditi odrađeno je. Plan ‘B’ u potpunosti je uspio s današnjim danom i vjerujem da ćemo sutra biti u prilici razgovarati o drugim temama”, ustvrdio je.

Zamoljen da komentira kritike iz mađarske Vlade na hrvatski plan “A” i “B”, Ostojić je pojasnio da je Hrvatska morala, da bi odradila plan “B”, zadržavati ljude, registrirati ih i smjestiti. “Ako oni misle da ta situacija s jučerašnjim danom, u kojem se sustav raspao, a da nije bilo niti jedne osobe u Mađarskoj, da je to nešto što smo mi krivo radili to je potpuno kriva ocjena. Ako je bilo ikoga na mađarskoj strani jučer onda bi on bio u pravu, a kako nije bilo nikoga nije u pravu”, zaključio je.

Istaknuo je da nikakva bodljikava žica, vojska niti borbena vozila ne mogu zaustaviti ljude koji su odlučili nekamo otići.

Ostojić se osvrnuo i na tvrdnje iz Mađarske da su uhitili hrvatske policajce koji su u vlaku bili s izbjeglicama. Istaknuo je da je vlak ušao u područje prekograničnog prijelaza, te da je “situacija bila takva da smo bili uvjereni da se radi o dogovoru, a onda je to na neki način iskorišteno da se prikaže da su naoružani hrvatski policajci koji su čuvali red i mir upravo u tom vlaku povrijedili pravila”.

“Moram reći da bi to bila istina da nije bilo takvog dogovora i dobra stvar je da su oni samo zapisani, pušteni i vraćaju se nazad”, rekao je ministar Ostojić i dodao kako još traju pregovori oko vlakovođa te naglasivši d će Hrvatska ustrajati u zaštiti svojih ljudi.

Komentiraj