Međunarodne humanitarne organizacije objavile su u četvrtak da se oko 250 migranata utopilo u dva brodoloma u Sredozemnom moru, nedaleko od libijske obale.

“Prema izjavama preživjelih koji su prebačeni na Lampeduzu, radi se o dva brodoloma, s oko 240 žrtava, a točan broj će biti potvrđen”, napisao je glasnogovornik rimskog ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Flavio Di Giacomo na društvenoj mreži Twitter.

Glasnogovornica talijanskog ureda UN-ove agencije za izbjeglice UNHCR Carlotta Sami je na istoj mreži napisala slične podatke o dva brodoloma i najmanje 239 nestalih.

Di Giacomo je u telefonskom razgovoru za agenciju dpa rekao da je između 110 i 113 osoba nestalo pri prevrtanju dotrajalog plovila, a 128 s gumenog čamca. Izvučeno je 12 tijela, a troje preživjelih je hospitalizirano od kojih je jedna osoba kritično.

Ti podaci stižu dan nakon što je talijanska obalna straža spasila 29 osoba i izvukla 12 tijela oko 25 km sjeverno od libijske obale.

Uz te posljednje nesreće u Mediteranu je ove godine poginulo ili nestalo 4220 osoba, što su najteži ikada zabilježeni podaci, daleko iznad 3777 tijekom 2015. godine.

Italija je ove godine postala glavna zemlja ulaska za migrante koji stižu morem, nakon što je prošle godine većina migranata pokušala prijeći iz Turske prema Grčkoj. Taj je kanal prekinut nakon dogovora između EU-a i Turske o vraćanju migranata.

Njemačke sigurnosne službe su navele da je oko 77.000 izbjeglica zapelo u jugoistočnoj Europi nakon zatvaranja takozvane “balkanske rute”.

Komentiraj