Održan ‘Festival kajkavskih popevki’ u Krapini

Tjedan kajkavske kulture

‘Festival kajkavskih popevki’, 53. po redu, u petak i subotu Festivalsku je dvoranu napunio brojnim poznatim izvođačima i posjetiteljima. Iz prvih redova melodične kajkavske popevke slušali su i predsjednik Hrvatskog sabora, gosp. Gordan Jandroković, hrvatski premijer gosp. Andrej Plenković, saborski zastupnik gosp. Žarko Tušek, župan Krapinsko-zagorske županije, gosp. Željko Kolar, krapinski gradonačelnik gosp. Zoran Gregurović i brojni drugi.

Već tradicionalnim, ali i novim te domaćinima i gostima, osobito je zadovoljstvo, pa i pitanje prestiža, nastupati na Festivalu kajkavskih popevki. Tako je bilo i ove godine, a među izvođačima su se našli: Miro Ungar, Zdenka Kovačićek, Gordana Ivanjek Tušek, Bojan Jambrošić, Maja Vučić, Ivica Pepelko, Mirko Švenda Žiga, Barbara Othman, Mia Dimšić, Minea… U subotnjoj večeri predstavili su 22 nove popevke, među kojima i nekoliko pjesama u ozračju “etno kaja“.

Riječ je o pjesmama koje odudaraju od klasičnih krapinskih popevki, odnosno koje su i dalje u duhu kajkavštine, ali su modernizirane te govore o aktualnim društvenim temama. Zanimljivo je bilo što su popevke zapopevali Zagorci, ali i Dalmatinci. Koliko je teško pjevati na drugom narječju, otkrila nam je pjevačica Maja Vučić koja je na Festivalu otpjevala pjesmu “Gda se z menom tam zaputiš“.

“Mislim da je to naša kultura, naša baština koju definitivno moramo njegovati kao i sve ostale. Ja sam potpuni zaljubljenik u Hrvatsku upravo zbog tog bogatstva. Dalmatinka sam po svim kriterijima osim što sam rođena u Zagrebu. tako da su mi Zagorje i kajkavski jezik uvijek bili neka vrsta egzotike. Upravo je zato posebni užitak ući u pjesmu i znati što uopće znači to što pjevaš“, rekla je Maja Vučić.

Za razliku od nje, Gordana Ivanjek Tušek nastupila je pred domaćom publikom, ali otkrila je da niti to nije uvijek lagan zadatak. Otpjevala je nekoliko popevki, a posebno joj je draga ona “Gda bum te vidla nazaj“ za koju tekst i glazbu potpisuje njezin suprug, saborski zastupnik Žarko Tušek.

“Ovo je festival koji mi je najvažniji od svih festivala. Iako je svaki poseban na svoj način, ovo je moj festival, tu sam doma, kako nerijetko volim reći, tu je najljepše, ali i najteže popevati. Nije lako nastupati pred domaćom publikom“, kazala je Gordana Ivanjek Tušek.

Premijera Andrej Plenkovića oduševila je organizacija i program Festivala, ali i druga događanja unutar ‘Tjedna kajkavske kulture’, a osobito ovogodišnji Zagorski gospodarski zbor.

“Drago mi je još jednom biti u Krapini, na 53. izdanju Festivala kajkavske popevke, na više od pola stoljeća sjajnog evociranja naše tradicije, dijalekta i pjesama. Uvijek mi je zadovoljstvo biti ovdje, osobito u kontinuitetu posljednjih nekoliko godina. Izvrstan je i 26. Zagorski gospodarski zbor, pa čestitam Obrtničkoj i Gospodarskoj komori, Županiji, Gradu Krapini, kao i svima od 270 izlagača koji su se ovdje predstavili posljednjih nekoliko dana i koji zaista potvrđuju sjajan poduzetnički i obrtnički duh Sjeverozapadne Hrvatske, Hrvatskog zagorja. Ljudi ovdje imaju hrabrosti, ideju i odvažnost da se upuste u poduzetničke i gospodarske vode i to se često vidi na rezultatima i u konačnici na ovih gotovo 12 milijardi kuna u zagorskom gospodarstvu prije oporezivanja, što je zaista sjajan uspjeh“, rekao je premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković i župan Željko Kolar u obilasku sajma ‘Zagorski gospodarski zbor’

Domaćin u obilasku grada bio mu je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar koji se u nekoliko navrata s ponosom osvrnuo na događanja u Krapini i Županiji te zahvalio onima koji su za to zaslužni.

“Hvala svima na svemu što ste učinili da naša županija danas izgleda tako kako izgleda, da imamo Međunarodni gospodarski zbor i preko 270 izlagača koji će predstaviti svoje proizvode. Mi kao najboljaturistička kontinentalna destinacija skrećemo pozornost u čitavoj sjevernoj Hrvatskoj, a prilikom obilaska manifestacija u Varaždinu, Čakovcu i Koprivnici, vidio sam koliki je interes upravo za Tjedan kajkavske kulture, koliko svi cijene 53 godine krapinskog Tjedna kajkavske kulture“, rekao je župan Željko Kolar.

Na kraju, istaknimo ovogodišnje pokrovitelje: Ministarstvo kulture (za Tjedan kajkavske kulture), Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta (Zagorski gospodarski zbor) predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar-Kitarović (Festival kajkavskih popevki) te predsjednik Hrvatskog sabora gosp. Gordan Jandroković (U ozračju kaja).

Premijer Andrej Plenković i župan Željko Kolar

Komentiraj