Odlazak ‘Notoroius RBG’: Više od sto pripravnika oprašta se od omiljene sutkinje

Vrhovna sutkinja Ruth Bader Ginsburg, koja je preminula prošlog petka u 87. godini, u srijedu će se posljednji put vratiti u zgradu Vrhovnog suda. Njezin će lijes dočekati i popratiti ga uz kamene stube koje vode do velike dvorane, u kojoj je ova liberalna ikona predsjedavala gotovo trideset godina, više od stotinu pripravnika koji su s njom surađivali.

Vrhovni će sud odati počast Ginsburg privatnom ceremonijom i javnim izlaganjem lijesa, ali njeni bivši pripravnici neće ju niti u jednom trenutku napustiti. Cijelo će joj vrijeme držati stražu iskazujući joj na taj način počast. Neki od pripravnika bit će počasni nosači lijesa, a ostali će ‘držati stražu’ na stepenicama. Očekuje se da će se na Vrhovnom sudu okupiti oko 120 pripravnika i službenika, koji su s njom surađivali na Žalbenom i Vrhovnom sudu.

PHOTO: EPA/ANDREW HARNIK / POOL

 

Osim njene obitelji i brojnih pisanih mišljenja, službenici i pripravnici Ruth Bader Ginsburg njeno su najdugovječnije nasljeđe. Mnogima od njih rad uz legendarnu RBG nije bio vezan samo uz pravo. Pripravnicama i mladim odvjetnicima usadiila je misao da žene mogu imati sve, ali možda ne sve u isto vrijeme.

Hvalila je svog supruga Martyja, za kojeg je govorila da je pravi životni partner i jedini muškarac kojem je bilo stalo, kako je govorila, što ona ima mozak. Svojim je suradnicima bila uzor i u poslu i u životu. “Sutkinja nas je sve naučila poneku stvar o tome kako živjeti dobar život”, rekla je bivša službenica Lori Alvino McGill, prenosi CNN. Dodala je da je Ginsburg bila među njenim prvim mentorima koja joj je kazala da može što god poželi, ali i istaknula da bi bilo glupo misliti da mnoge stvari može raditi u isto vrijeme. “Životne lekcije koje sam naučila od nje dale su mi hrabrost da se malo odmaknem od karijere i, zasad, više vremena posvetim svojoj djeci”, ispričala je.

Ginsburg je svojim pripravnicima često govorila da ponekad u braku, ali i na poslu, pomaže biti ‘malo gluh’, a učila ih je i o ustrajnosti i ‘herkulovskoj snazi’. Amanda Tyler priključila se ‘Timu RBG’ u ljeto 1999. godine, baš u vrijeme kada je sutkinji prvi put dijagnosticiran karcinom, samo nekoliko tjedana prije početka njenog novog mandata. Iako je većina vjerovala da će početi preskakati saslušanja i posvetiti se režimu liječenja, Ginsburg je učinila upravo suprotno.

Prvog dana novog mandata, pobrinula se da svi znaju da će biti na saslušanju, na kojem se, kako priča Tyler, pojavila s novom torbicom oko struka u kojoj je držala prijenosni uređaj za kemoterapiju.

Čak i dan nakon što joj je 2010. godine preminuo suprug Marty, priča dalje Taylor, Ginsburg je bila na svom radnom mjestu, a sjednice i saslušanja propuštala je rijetko. U tjednima prije nego je umrla i dalje je radila na nacrtu knjige koju je pisala s Taylor. “Još uvijek me podučavala pisanju – koliko je važna preciznost i da nikad ne upotrijebim četiri riječi, ako su tri dovoljne”, kaže Taylor.

PHOTO: EPA/CJ GUNTHER

 

Paul Schiff Berman radio je za Ginsburg krajem 1990-ih godina. Sjeća se kako je izlazio s pripravnicom iz drugog ureda te kako je Ginsburg njegovu curu pozvala na čaj u njen ured. Sama je postavila stol u svom uredu, s prekrasnim stolnjakom i porculanskim setom za čaj. “Sve je bilo nevjerojatno elegantno, a dvije godine kasnije Ginsburg nas je i vjenčala”, rekao je Berman za magazin People. Dodao je da je voljela svoje unuke jednako kao svoje pripravnike. “Voljela je sve ljude. Bila nam je velika inspiracija”, poručio je.

Ginsburg je bila vrlo izbirljiva prilikom odabira svojih pripravnika. “Prve godine na sudu za pripravnika sam uzela službenika čija mi je prijava bila izrazito privlačna. Zašto? Jer je napisao da je noću studirao pravo na Georgetownu jer je njegova supruga imala dobar posao u Svjetskoj banci”, rekla je Ginsburg 2018. godine.

Kad je prvi put čula svoj nadimak ‘Notorious RBG’ (doslovno – ‘Zloglasna RBG’) nije bila sigurna što to znači, pa je pitala svog službenika. Kad je saznala da nadimak aludira na pokojnog repera Notorious B.I.G.-a, to je postala jedna od njenih najdražih tema u govorima koje je održala, čak i kad je bolovala od raka.

“Često sam nosila platnenu torbicu na kojoj je pisalo ‘I dissent’ (‘Ne slažem se’), a publici bih govorila da sam slična svom imenjaku reperu jer smo oboje iz Brooklyna”, ispričala je Ginsburg i prisjetila se kako bi ju publika pozdravila pljeskom i ovacijama. Čak i na kraju svog mandata, bila je aktualnija i modernija od svojih službenika. U velikim količinama prodavale su se majice s natpisima ‘Nema istine bez Ruth’ ili ‘Bojite se volana’. Jedna je glazbenica čak uglazbila njeno neslaganje u slučaju koji se ticao vjerskih sloboda.

PHOTO: EPA/MICHAEL REYNOLDS

 

U to vrijeme, njome nisu bili impresionirani samo njeni pripravnici – postala je prava ikona. “Apsolutno je logično da je sutkinja Ginsburg postala idol mlađim generacijama. Njen utjecaj na SAD i američke zakone bio je izvanredan”, izjavila je sutkinja Elena Kagan 2014. godine.

Ginsburg će ostati upamćena kao vrlo utjecajna i cijenjena sutkinja, ali i kao draga prijateljica i baka, koja je posljednje mjesece provela okružena obitelji, a radila je do posljednjih dana s istom strašću i nagonom koji su bili prisutni kroz njenu dugu karijeru.

Ginsburg je uspjela postići konsenzus čak i kod onih koji su joj ideološki bili suprotstavljeni, kao konzervativni sudac Anton Scalia, s kojim je bila bliska prijateljica. “Bilo joj je jako važno surađivati s drugom stranom kako bi razumjela razlog neslaganja, pa onda napisati mišljenje koje uvažava drugu stranu”, kaže Taylor.

Dodaje da je uvijek bila brižna i uporna u svom poslu, ali bi se opustila u društvu supruga Martyja. On bi, prisjeća se, na površinu izvukao njenu veseliju stranu i bila bi opuštenija u njegovoj blizini.

Podsjetimo, Ginsburg je preminula prošlog petka od raka gušterače u svom domu u Washingtonu.

Rođena je u Brooklynu 1933. godine, a roditelji su joj bili židovski imigranti. Sa 17 godina ostala je bez majke, koja je preminula od raka. Ruth je pohađala Sveučilište Cornwell, gdje je upoznala supruga Martyja Ginsburga. Par je imao dvoje djece, a ostali su zajedno 56 godine, sve do Martyjeve smrti 2010. godine.

Oboje su pohađali pravni fakultet na Harvardu. Ruth je 1956. godine bila samo jedna od devet žena koje su se uspjele upisati na ovaj fakultet. Dekan je tada nju i ostale žene na fakultetu zatražio da opravdaju činjenicu da su ‘zauzele mjesto’ muškaraca u njegovoj školi. Kasnije se prebacila na pravni studij fakulteta Columbia u New Yorku. Iako je ostvarila akademski uspjeh, imala je velikih problema u pronalasku posla.

“Niti jedna odvjetnička tvrtka u cijelom New Yorku nije me htjela zaposliti. Bila sam Židovka, žena i majka”, rekla je jednom prilikom.

Postala je profesorica na pravnom fakultetu Rutgers 1963. godine te je bila suosnivačica Projekta za ženska prava pri Američkoj uniji građanskih sloboda (ACLU). Kao glavna savjetnica ACLU-a, Ginsburg je pokrenula niz slučajeva rodne diskriminacije, od kojih je njih šest iznijela pred Vrhovni sud.

Godine 1971. godine Ginsburg je pred Vrhovnim sudom iznijela svoj prvi uspješan argument u predmetu koji se bavio time mogu li muškarci automatski imati prednost nad ženama kao izvršitelji oporuka. Sud se složio s Ginsburg, što je prvi put da je Vrhovni sud ukinuo zakon zbog diskriminacije na temelju spola.

Zalagala se za ukidanje seksističkih zakona i politika jedan po jedan, umjesto da riskira tražeći od Vrhovnog suda da zabrani sve propise koji muškarce i žene tretiraju nejednako.

PHOTO: EPA/JIM LO SCALZO

 

Dijelom i zbog snažnog lobiranja njenog supruga, Ginsburg je 1993. godine tadašnji američki predsjednik Bill Clinton nominirao za sutkinju Vrhovnog suda.

Postala je druga žena u povijesti SAD-a nominirana za to tijelo. Tijekom godina u sudnici, kako su se suci pomicali sve više udesno, Ginsburg je sve više naginjala nalijevo i stekla je veliku reputaciju.

Među njezinim najznačajnijim, najranijim slučajevima bio je “Sjedinjene Države protiv Virginije” koji je srušio politiku prijema samo za muškarce u vojni institut Virginia. “Nijedan zakon ili politika ne bi trebali uskratiti ženama “puni status državljanstva – jednaku priliku da teže, postižu, sudjeluju i doprinose društvu na temelju svojih individualnih talenata i sposobnosti”, napisala je u tom predmetu Ginsburg.

Suci Vrhovnog suda igraju veliku ulogu u oblikovanju američkih politika na gorućim pitanjima poput pobačaja, LGBT prava, korištenja oružja, vjerskih sloboda, smrtne kazne i predsjedničkih ovlasti. Njezin glas bio je odlučujući u povijesnim presudama za osiguranje jednakih prava za žene, veća prava homoseksualaca i zaštite prava na pobačaj.

Posljednjih je, pak, godina prerasla u pravi fenomen popularne kulture. Otvoren je Twitter račun ‘Notorious RBG’, u programu Saturday Night Live glumila ju je komičarka Kate McKinnon, njen lik našao se na majicama, šalicama i posterima.

Dokumentarni film o njoj ‘RBG’ snimljen je 2018. godine, a iste godine izašao je film ‘On the Basis of Sex’ s Felicity Jones u ulozi RBG i Armieom Hammerom u ulozi njenog supruga Martyja. “Imam 84 godine, i svi se žele fotografirati sa mnom”, rekla je u spomenutom dokumentarnom filmu Ginsburg.

Rak pluća otkriven joj je 2018., a rak gušterače ponovno 2019. nakon što ga je već preboljela 2009. Imala je i rak debelog crijeva 1999. 17. srpnja je otkrila da joj se rak vratio. Bila je najstarija članica suda, s drugim najduljim stažem među trenutnim sucima nakon Clarencea Thomasa.

PHOTO: EPA/JUSTIN LANE

Komentiraj