ODGOVOR NA KURDSKI REFERENDUM Iračke snage zauzele Kirkuk

EPA/STR

Iračke vladine snage ušle su u ponedjeljak u grad Kirkuk te zauzele sjedište vlade autonomne pokrajine iračkog Kurdistana te zamijenila kurdsku zastavu iračkom. To je do sada, piše BBC, najsnažniji odgovor na referendum o neovisnosti Kurda održanog 25. rujna.

Tisuće ljudi pobjegle su iz grada uoči dolaska iračkih snaga. Irak pokušava ponovno zauzeti područja koja su pod kontrolom Kurda, nakon što su članovi Islamske države ‘pročešljali’ regiju. Stanovnici područja pod kontrolom Kurda velikom su većinom podržali neovisnost od Iraka na referendumu.

Irački p0remijer Haider al-Abadi u ponedjeljak je izjavio kako je operacija u Kirkuku bila potrebna kako bi se ‘sačuvalo jedinstvo zemlje, koje je bilo u opasnosti od odvajanja zbog referenduma’.

“Abadijeva vlada snosi glavnu odgovornost za rat prema kurdistanskom narodu, i platit će visoku cijenu”, rekao je zapovjednik pešmerga, kako ga je citirao predsjednik Iračkog Kurdistana Masoud Barzani.

Sjedinjene Države pozvale su obje strane na mir između Bagdada i Kurda što bi bio novi razdor u 14 godina dugom građanskom ratu u Iraku, a kurdsko pitanje moglo bi u sukob uvući i regionalne sile kao što su Turska i Iran.

Bagdad se protivi potpunoj neovisnosti Kurda, koji su autonomiju stekli nakon 2003. kada je pala vlada iračkog predsjednika Sadama Huseina.

Komentiraj