Od reklama za potenciju reporter Ćosić je pomislio da su pilule za hrabrost

Vijenci i kaktusi

Totalno žuta vijest (Angelina Jolie preventivno si vadi jajnike itd.) uvaljena je u ozbiljni Dnevnik, k tome još i na zadnjem mjestu, predviđenom za vedro popravljanje dojma o cijeloj emisiji.

DOBRO JUTRO, HRVATSKA

Ponedjeljak, HRT 1, 7.00

Veteransko veslanje u Hrvatskom akademskom veslačkom klubu Mladost za veslačice i veslače starije od 26 godina, odlična je stvar kad reportažu o veslačicama radi novinarka HRT-a Tomislava Gudelj koja je i sama veslačica, pa se ne čudi veslima i vodi kao, na seoskim dvorištima Jaruna i šire bi rekli, picek glisti. Sebe nije uopće isticala, a mogla je, jer je sjedila u svojem ženskom osmercu na mjestu štrokerice (najbliže kormilaru), ali snimljena iz pristojne udaljenosti. Gđa Gudelj, što je najvažnije, uspjela je diskretno i efektno naglasiti da je veslanje “kraljevska disciplina i vrhunska vještina”. U kameru su svoje ime i veslački staž izgovorili trener i inženjer matematike Dražen Sudić (vesla 45 godina), pedagogica Tihana (3), profesorica Lovorka (2), inženjer Kerim (45), novinarka Maja (14) i liječnica Nataša (12). Ove godine putuju na natjecanja u Budimpešti, Beču, Bratislavi i Veneciji.

DNEVNIK 3

Utorak, HRT 1, 22.00

Totalno žuta vijest (Angelina Jolie preventivno si vadi jajnike itd.) uvaljena je u ozbiljnu emisiju kao što je Dnevnik, k tome još i na zadnjem mjestu, predviđeno za vedro popravljanje dojma o cijeloj emisiji. Očito je to nekome na ovom ljudožderskom HRT-u jako smiješno, opuštajuće i zanimljivo, gle ti nju, ide u bolnicu, he-he, a sve je do neba (mladež bi rekla do jaja) pogoršano nemilosrdnim čitanjem u izvedbi urednika i voditelja Stipe Alfiera. Između njegova grubog glasa i ljepote i slave osobe o kojoj taj nemogući glas govori, zjapi praznina uobičajena na HRT-u. Stvari stoje tako da bi bolje od Stipe Alfiera vijest o operacijama Angeline Jolie s više sućuti i takta pročitao doktor kirurg.

BEZ KOMENTARA

Srijeda, HRT 1, 14.03

Dvominutna stvar je potpisana s “Argentinci u mimohodu sjećanja na vojnu diktaturu”. U velikoj povorci nošene su i slike zauvijek nestalih. Uredništva svih naših televizija već više od četrdeset godina pokazuju veliku brigu za sve žrtve čileanske diktature. O našim nestalima ništa. Prije 1990. godine direktori nisu smjeli, a ravnatelji sad ne će. Za sada smo dogurali do gay parada i sindikalnih parada državnih službenika koji primaju plaću, a čak ima i manjih kolona nesretnika koji rade bez plaće, čak o tome daju i izjave. Još se ne zna se hoće li ikad rodbina ubijenih u našoj diktaturi organizirano i javno proći gradom noseći bar transparente, ako već ne i slike svojih najmilijih. Kad bi ti ljudi napokon smjeli svoju dugo godina skrivanu patnju i bol javno podijeliti s nama koji bismo to gledali na TV-u, Hrvatska bi tog dana prestala biti ono što je danas: veliko groblje bez adrese.

VIJESTI

Subota, HRT 4, 11.00

Liječnik, političar Dinko Burić (HDSSB) i načelnik Belišća je zatvorio vodu građanima susjednog Valpova, pa su je oni silom otvorili. Za svaku je pohvalu da su se tu našle TV kamere jer vidjeli smo provaljeni šaht s kojeg je odvaljen zavareni poklopac, a jedan građanin Valpova snimljen je kako iz rupe objašnjava da im je uspjelo okrenuti glavni ventil s kojega su burićevci uklonili kotač. Za one koji više nemaju malu djecu sve ovo sliči na western, tj. na sukob ratara i stočara zbog pojilišta. Za one koji takvu djecu imaju, a žive u Valpovu, pitanje života i smrti bilo je razvaliti šaht i doći do tekuće vode koju je humanist i političar Burić pokušao učiniti nedostupnom. Danas je još i sazvao konferenciju za novinare i poručio da je ovo zatvaranje vode krik opomene, jer uskoro će svi ostati bez vode (osim njegova stranačkog šefa Glavaša koji je počeo piti vodu). Lijepa perspektiva.

HRVATSKA – NORVEŠKA

Subota, HRT 2, 18.00

Prije i poslije prijenosa objavljivane su reklame za potenciju. Zar one trebaju nogometnim navijačima?! To je podla insinuacija i uvreda spolnoj moći svakog čestitog hrvatskog navijača. Izgleda da je reporter Drago Ćosić pomislio da su to pilule za hrabrost, zaveden patetičnim tekstom bez ikakvog smisla, jer se reklamira proizvod čije se djelovanje ne smije opisati. Zbunjeni Ćosić odmah je na početku prijenosa rekao da je predsjednica države u publici, među djecom s Downovim sindromom, čak smo je i vidjeli, ne samo tada, nego i poslije trećeg gola, čime je neustrašivi Ćosić djelomično odstupio od HRT-ove prakse da se svako javno pojavljivanje gđe Kolinde Grabar-Kitarović minimalizira do krajnosti. Hvala Bogu, izgovorio je reporter Ćosić, što napokon imamo predsjednika ili predsjednicu koju zanima sport. Naš g. Ćosić nije u opasnosti jer na portalima je zabilježen rekordno velik odaziv na fotografije predsjednice države. Svoj politički dio posla reporter je korektno obavio, a u profesionalnom dijelu bio je to onaj stari Ćosić koji dijeli savjete igračima i izjavama “mi sad moramo” identificira se s momčadi.

DNEVNIK

Nedjelja, HRT 1, 19.00

Stipe Alfier Mrki, voditelj i ovotjedni biograf Angeline Jolie, danas se bavi ugljenom. Protiv ugljena, objavljuje urednica i voditeljica Tina Šimurina kasnije navečer, glasovalo je 94 % onih koji su izašli na birališta. HRT u svojim najavama proglašava referendum propalim, a reporterka Jasmina Kalčić ima meritorne izjave lokalnih političara koji kažu da nije i da za savjetodavni referendum nije potrebno da glasuje 50% birača. Gđa Kalčić objašnjava da se građani osjećaju prevareno, jer trebalo ih je davno prije pitati o tome jesu li za ugljen ili plin u elektrani u Plominu. Njima vjerujemo, ali zbog toga nimalo ne blijedi cjelodnevna slika i ton mnogih najava o slabom odazivu građana. Najprije se isticala slaba izlaznost do 11 sati, pa do šesnaest, a kad ni to nije bilo dosta, pokušalo se referendum proglasiti neuspjelim.

Komentiraj