OD ‘NIRVANE’ DO POLITIKE: Krist Novoselic proslavio 55. rođendan

Rođen je 16. svibnja 1965. u mjestu Compton u Kaliforniji, kao Chris Anthony, i znameniti je basist i suosnivač jednoga od najčuvenijih alternativnih rock-sastava u povijesti – Nirvane. Njegovi roditelji Kristo i Marija Novoselić bili su emigranti iz Zadra, koji su u Sjedinjene Države izbjegli zbog loše ekonomske situacije.

Od malena se zanimao za glazbu te već sa 7 godina naučio svirati bas gitaru, da bi do 13. godine završio i nižu glazbenu školu. Odlukom roditelja da im sin pohađa gimnaziju u domovini, mladi Krist prekida glazbenu izobrazbu i vraća se s obitelji u Zadar. Tijekom četiri  u “najlipšem gradu na svitu” iskristalizirao je svoj materinski hrvatski jezik te bolje upoznao hrvatske običaje, ljude i tradiciju, kojima će se uvijek iznova vraćati. To je iskustvo zasigurno pripomoglo njegovoj odluci da 1993., na vrhuncu slave kao basist i tekstopisac Nirvane promijeni svoje ime Chris u Krist te ga kroatizira, pokazujući koliko mu je stalo do hrvatskih korijena.

Po povratku iz Zadra u SAD ponovno se posvećuje glazbi, te godine 1985. upoznaje Kurta Cobaina, s kojim će dvije godine kasnije osnovati legendarnu Nirvanu. Nakon raspada Nirvane i Cobainove iznenadne smrti 1994. godine, Novoselić je još neko vrijeme nastupao s drugim sastavima sličnog glazbenog izričaja, a zatim se aktivirao u politici.

Komentiraj