HINA/ Daniel KASAP

OBJAVLJENI NOVI MAILOVI “To moramo bolje osvijestiti kod Andreja”

Porta Index.hr objavio je u utorak nove mailove, koji ukazuju na to da je skupina Borg zagovarala provedbu ideje da država vrati u svoj posjed Inu i to privatizacijom HEP-a. Iz mailova je vidljivo i kako je vlasnik brokerske kuće Korunić računao na angažman i u projektu inicijalne javne ponude HEP-a.

Kako je Nacional pisao u prošlom brojz, model ’25 posto minus jedna dionica HEP-a’ propao je zbog protivljenja unutar HDZ-a te tadašnjeg HDZ-ovog koalicijskog partnera Mosta, kouji su bili neskloni prodaji državnog HEP-a.

Ipak, skupina Borg bavila se detaljima otkupa. Nacional je u prošlom broju otkrio kako je na vrhu te grupe bio Ante Ramljak. “Nakon što se formirao Savjet za pregovore s MOL-om oko reotkupa dionica Ine, Most i HDZ, koji su tada djelovali kao partneri u Vladi, angažirali su svoje predstavnike na neformalnoj razini koji su intenzivno komunicirali. Sa strane Mosta to su bili Zoran Besak iz Zadruge za etično financiranje (ZEF) i Branimir Bricelj iz tvrtke Altera Corporate Finance. Sa strane HDZ-a u tu su grupaciju bili uključeni Tomislav Matić i Ante Ramljak iz Texo Managementa. Bio je to zametak formiranja onoga što se danas u kontekstu afere Hotmail kolokvijalno naziva ‘grupa Borg’. Oni su već tada intenzivno neformalno komunicirali oko Ine”, kazao je izvor za Nacional prošlog tjedna.

ŠTIĆENICI MARTINE DALIĆ IZ GRUPE ‘BORG’ željeli su ovladati i Inom i HEP-om

“I ima opet taj slippage s projektom INA-HEP gdje smo jasno naučili da sistem prihvaća ono što mu se svida, a odbacuje ono što mu se ne svida ostavljajući nas da nađemo rješenje. A rješenja nema – da bi se INA kupila to se mora platiti. Tako i ovdje da bi se Agrokor oporavio to se mora platiti i jasno povuci ekonomski potezi koji se moraju povuci. A ekonomiji se ovdje ipak bas ne vjeruje. I tako u krug. Nightmare!”, napisala je Dalić u mailu od 27. veljače prošle godine.

U mailovima koje je danas objavio Index članovi skupine Borg navode kako kod premijera Andreja Plenkovića moraju osvojestiti ideju o lex Agrokoru. “To moramo bolje osvijestiti kod Andreja, vidim da je njemu ova prozivka issue, a ne bi trebala biti ako se stvari rasvijetle i predstave na pravi način”, napisao je Korunić iz InterCapitala u mailu od 27. veljače.

Index navodi kako je dio mailova, uz Martinu Dalić, primao i ministar financija Zdravko Marić.

Komentiraj