Objavljen novi indeks korupcije: Hrvatska zaostaje 17 bodova od prosjeka EU

Na ljestvici od 180 država prema Indeksu percepcije korupcije 2020 Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova. Isti su pokazatelji bili i za prethodnu 2019. godinu, objavio je u četvrtak Transparency International Hrvatska.

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2020. godini su Novi Zeland i Danska s 88, Finska s 85, te Singapur i Švicarska s 85 bodova. Najkorumpiranije države su Sirija s 14, te Južni Sudan i Somalija sa samo 12 bodova.

Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, a osim nas lošije su Bugarska, Rumunjska i Mađarska s 44 boda. Slovačka ima 49 bodova, a Grčka je napredovala za 2 boda Prosjek članica Europske unije je 64 bodova, tako da Hrvatska zaostaje za 17 bodova. Od država u okruženju, Slovenija ima 60 boda, Hrvatska 47, Crna Gora 45, Srbija 38, Bosna i Hercegovina i Kosovo 36, a Sjeverna Makedonija 35 bodova.

Njemačka udruga Transparency International ovogodišnji porast korupcije diljem svijeta objašnjava posljedicama pandemije uslijed COVID 19 krize koja nije samo ekonomska već i korupcijska. U 2019.godini uzorci su bili netransparentno financiranje političkih stranaka i novca u politici. U 2018. godini korupcija se povezivala s populizmom i slabljenjem demokracije i demokratskih institucija. U 2017. godini razlozi su bili pad građanskih sloboda i smanjivanjem prostora za civilno društvo.

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca. Odlazak razočaranih građana iz Hrvatske posljedica je siromaštva većine stanovnika uzrokovanog korupcijom, a ne želje za brzim stjecanjem bogatstva u drugim uređenim državama.

“Hrvatska je u ovom trenutku suočena s brojnim izazovima od rješavanja problema pandemije do razornih posljedica potresa, a istovremeno zaostaje za 17 bodova od prosjeka Europske unije i čak 41 bod od najtransparentnije članice Danske. Pad na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela, te dugotrajni sudski procesi koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije”, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Komentiraj