Novi val: Na prvom albumu ‘Idola’ 1981. na naslovnici je bio Modigliani

Dana 18. svibnja 1981. godine je zagrebački Jugoton objavio album ”VIS Idoli”, prvi studijski album istoimene beogradske novovalne grupe. Četiri pjesme na mini LP izdanju su autorske: “Dok dobuje kiša (u ritmu tam-tama)” i “Malena” djelo su Vlade Divljana, “Ime Da Da” napravio je Srđan Šaper i “Zašto su danas devojke ljute” zajednički Divljan i Šaper. Dvije su obrade: “Hajde” (“Come On”) Chucka Berryja i “Devojko mala”, evergreen Darka Kraljića koji je Đuza Stojiljković pjevao u filmu “Ljubav i moda” (1960.). Upravo je ona ostvarila i najveći uspjeh kod široke publike, premda je kritika cijeli album u paketu ocijenila kamenom međašem od kojeg novi val počinje bivati primarni podžanr tadašnjeg jugoslavenskog rocka. Inače, pjesma “Come On”, čiju su obradu Idoli izabrali za svoj debitantski album, bila je početak i diskografske karijere Rolling Stonesa, koji su ovaj broj snimili za svoj debitantski singl 1963. godine.

Kao producent i dizajner omota ploče bio je angažiran Piko Stančić. Metodom aproprijacije posudio je djelo Amedea Modiglianija ‘Nudo sdraiato’ iz 1917. godine.

VIS Idoli počeli su s radom 1. ožujka 1980. U prvoj su se postavi našli prijatelji iz osnovne škole: Vladimir Divljan, Zdenko Kolar, Boža Jovanović, Srđan Šaper i Nebojša Krstić. Prvi su nastup imali u lipnju 1980. godine u beogradskom Studentskom kulturnom centru na zajedničkom koncertu s vodećim beogradskim grupama novog vala.

Komentiraj