NOVA REALNOST NJEMAČKE 2017.: ‘Politički sustav kakav smo poznavali više ne postoji’

Objavljeno u Nacionalu br. 1014, 29. rujan 2017.

Šokantni rezultati njemačkih izbora i veliki uspjeh radikalne Alternative za Njemačku početak je nove epohe njemačke politike, tvrdi u razgovoru za Nacional novinar njemačkog Der Spiegela Ralf Neukirch

Ulazak desno-ekstremističke Alternative za Njemačku (AfD) u Bundestag i potpuni krah socijaldemokrata (SPD) početak je nove epohe njemačke politike, iako je Angela Merkel relativna i prilično uvjerljiva pobjednica nedjeljnih izbora u Njemačkoj. Ti zbori su potvrdili neke već viđene trendove u Europi kao što je uspon ekstremne desnice, ali i krizu socijaldemokracije. Koalicija Kršćanskih demokrata Angele Merkel i bavarske Kršćanske socijalne unije osvojila je na izborima 33 posto glasova, socijaldemokrati 20,5 posto, Alternativa za Njemačku 12,6 posto, liberalni FDP 10,7, Ljevica 9,2, a Zeleni 8,9 posto glasova.

“Njemačka se mora suočiti s novom realnošću. Politički sustav kakav smo do sada poznavali više ne postoji”, rekao je u razgovoru za Nacional novinar njemačkog Spiegela Ralf Neukirch koji smatra da, nakon izbornih rezultata, u njemačkoj politici prvi put nakon Drugog svjetskog rata više ne postoje dvije velike stranke.

“Od nedjelje navečer imamo samo jednu veliku stranku, CDU, i pet manjih stranaka u koje, uz AfD, liberale (FDP), Zelene i Ljevicu, sada spada i SPD. Iako je CDU ostao jedina velika stranka, može se reći da su oni tek nešto manji gubitnici od SPD-a jer će Angela Merkel imati velikih problema u sastavljanju vlade”, tvrdi Neukirch koji smatra da će, unatoč tim problemima, Njemačku u iduće četiri godine voditi crno-žuto-zelena ili tzv. Jamajka koalicija, koju će činiti CDU, liberali i Zeleni. Izvjesno je da će socijaldemokrati Martina Schulza otići u oporbu, a Merkel će morati nakon osam godina tražiti novog partnera. Na pokrajinskoj razini ovakvi savezi su već postojali i još postoje, ali na saveznoj razini bi to bila premijera. Jamajka koalicija je trenutno na vlasti u maloj saveznoj pokrajini Schleswig-Holsteinu, ali tek od lipnja ove godine, pa je još teško nešto reći o tome koliko je stabilna ili nestabilna. Prvi takav eksperiment na pokrajinskoj razini je započeo krajem 2009. u maloj pokrajini Saarlandu, ali je propao jedva dvije godine kasnije, i to ne zbog prijepora između koalicijskih partnera, nego zbog prijepora unutar FDP-a. Zato je pokrajinska premijerka Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) raskinula koalicijski sporazum i suradnju. Od svibnja 2017. ona vlada sa SPD-om kao manjim partnerom. Novinar Spiegela Ralf Neukirch smatra da će se koalicija na kraju sastaviti usprkos razlikama između liberala i Zelenih.

“Angela Merkel imat će puno manje problema sa Zelenima nego s FDP-om, odnosno problem bi mogli biti odnosi Zelenih i FDP-a, ali mislim da su svi svjesni da nemaju izbora osim dogovora o koaliciji jer nas u suprotnom očekuju novi izbori koji ne odgovaraju nikome osim AfD-u”, rekao je za Nacional Neukirch koji se osvrnuo i na uspjeh Alternative za Njemačku. Neukirch kaže da njega njihov uspjeh nije posebno iznenadio jer je očekivao da će osvojiti oko deset posto glasova.

“Iznenadilo me što su trenutno na 12,6 posto, što je rezultat koji nitko nije očekivao. Razloga za njihov uspjeh ima više, a jedan od njih sigurno leži u gotovo jednakom programu dviju najvećih stranaka. Do prije nekoliko tjedana AfD još uvijek nije u anketama prelazio deset posto, a onda je održana TV debata između Angele Merkel i Martina Schulza. Ta debata je bila ključni trenutak kampanje jer su birači shvatili da zapravo između njih nema razlike i da izbori zapravo nisu izbori. To su shvatili i u AfD-u te su odlično odradili ostatak kampanje i biračima se predstavili kao jedina prava alternativa, što uostalom govori i njihovo ime. Veliku pogrešku i uslugu AfD-u napravili su u bavarskom CSU-u kada su iz meni nepoznatih razloga dva tjedna prije izbora ponovno počeli govoriti o problemu izbjeglica. Ta tema je praktički bila zatvorena i nitko izbjeglice više nije ni spominjao dok ih oni nisu vratili u raspravu i to je jako pomoglo AfD-u”, rekao je Ralf Neukirch i dodao da ga nije iznenadila situacija s press konferencije AfD-a u ponedjeljak ujutro, na kojoj je već došlo do raskola u vrhu te stranke, koji pokazuje da AfD nije poput ostalih stranaka. Supredsjednica stranke Frauke Petry neočekivano je na zajedničkoj konferenciji za medije objavila da neće biti dio AfD-ova kluba u Bundestagu.

“Nakon temeljitog promišljanja odlučila sam da ne želim biti u stranačkom klubu AfD-a u Bundestagu. Budite sigurni da ću biti vrlo aktivna u politici, ali u Bundestagu ću biti nezavisni zastupnik”, rekla je Frauke Petry na konferenciji za novinare te je svojom odlukom šokirala kolege koji su sjedili pored nje, Alice Wendel i Alexandera Gaulanda. Poznato je da je Petry javno isticala neslaganje s Gaulandom zbog njegovih izjava da bi Njemačka morala biti ponosna na svoje vojnike u Prvom i Drugom svjetskog ratu, za koje je smatrala da nisu konstruktivni te da bi mogli udaljiti glasače od stranke. Unutarstranački sukob izbio je prije mjesec dana, kada je odbijen njezin zahtjev da bude vodeći kandidat na izborima, a ne da tu poziciju dijeli s Gaulandom. Njezin je zahtjev odbijen pa je na čelo stranke postavljen dvojac Alice Weidel i Alexander Gauland. Ona je čak tražila da je se makne s izbornih lista, ali se na kraju od toga odustalo. Neukirch smatra da je takav rasplet očekivan i da AfD sigurno neće ujedinjen dočekati kraj mandata.

“Možemo očekivati da će doći do raskola unutar te stranke, ali to ne znači da će ona biti oslabljena. Brojka od 80 zastupnika nije zanemariva i AfD će sigurno biti neugodna oporba za Angelu Merkel”, tvrdi Neukirch i zaključuje da usprkos jačanju desnice ne očekuje veće promjene u njemačkoj vanjskoj politici jer će novu vladu činiti stranke koje imaju gotovo jednake vanjskopolitičke stavove.

CDU i Zeleni imaju jasnu proeuropsku politiku, dok su liberali lagano euroskeptični, ali ni približno toliko koliko je AfD. Možda bi moglo biti malih problema kada su u pitanju odnos prema ekonomskoj politici unutar Europske unije i odnos prema manjim članicama, ali to će biti zanemarivo i liberali će brzo prihvatiti svoju poziciju u vladi”, zaključio je u razgovoru za Nacional Ralf Neukirch.

Komentiraj