Nick Cave napao BBC zbog cenzure božićne pjesme grupe The Pogues

Prije dva tjedna BBC Radio 1 odlučio je cenzurirati jednu od najpopularnijih božićnih pjesama, onu „Fairytale of New York“ grupe The Pogues koju su otpjevali zajedno s Kirsty MacColl. Radi se o pjesmi nastaloj 1987. godine u kojoj Shane McGowan, pjevač grupe The Pogues, i Kirsty MacColl „glume“ ljubavni par. Problem je nastao zbog stihova koje u jednom dijelu pjesme pjevaju Shane McGowan i Kirsty MacColl, i to onih „You’re a bum/You’re a punk/You’re an old slut on junk/Lying there almost dead on a drip in that bed/You scumbag, you maggot/You cheap lousy faggot/Happy Christmas your arse/I pray God it’s our last“.  BBC Radio 1 odlučio je utišati trenutak kada Shane McGowan spomene  riječ „slut“ te su umjesto „You cheap lousy faggot“ koje opjeva Kirsty MaCColl odlučili objaviti verziju u kojoj se kaže „you’re cheap and you’re haggard“. Dakle, „jadni pederčina“ zamijenjena je sa izrazom „bijedan“.  U svom službenom objašnjenu, BBC je objavio kako su svjesni da je mlađa publika posebno osjetljiva na uvredljive izraze koji se tiču roda i spola te su odlučili emitirati verziju u kojoj  Kirsty MacColl pjeva alternativnu verziju teksta, a tu verziju im je dostavila izdavačka kuća.

Takva cenzura izazvala je raznolike reakcije u Velikoj Britaniji a jedan od onih koji je posebno ogorčen je Nick Cave. On je na svojoj „Red Hand Letters“ stranici objavio „Ideja da se riječi ili stih u pjesmi može jednostavno zamijeniti drugom a da se pri tome ne počini značajna šteta je ideja koju mogu podržati oni koji nemaju pojma o osjetljivoj prirodi pisanja pjesama“, napisao je Cave i nastavio „Promijena riječ ‘pederčina’ besmislenom riječi ‘bijednik’ uništava pjesmu umanjujući njen esencijalni i najodvažniji trenutak, ogoljujući njezinu vrijednost. Time su se umiješali u pjesmu, kompromitirali je, ukrotili je i kastrirali te se ona više ne može nazivati velikom pjesmom. To je pjesma koja je izgubila svoju istinu, svoju čast i integritet, pjesma koja je kleknula i dopustila BBC-ju da iskaže strogoću i obavi prljavi posao“.

Što se tiče tvrdnje BBC-a kako se radi o uvredljivoj pjesmi za dio publike, Cave tvrdi da je to moguće, ali da su onda trebali zabraniti emitiranje pjesme. „Na kraju, žao mi je pjesme ‘Fairytale of New York’ koja je veličanstveno problematična, kao što to velika umjetnička djela često i jesu, i koju izvodi jedan od najnepristojnijih i najbuntovnijih bendova današnjice, čiji su koncerti potpuni i trijumfalni nered, toliki da trebaju biti viđeni da bi se u to povjerovalo“, zaključio je Cave.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]