Nema čuda u Jeruzalemu, zatvorena Bazilika Svetog Groba

Prvi puta u više od sto godina za Uskrs je zatvorena je Bazilika Svetog Groba u Jeruzalemu.

U kršćanskoj četvrti grada već su tjednima ulice puste i zatvorena je većina trgovina. Stanovnike deprimira nemogućnost uobičajene proslave Uskrsa u Bazilici Svetog Groba.

U toj crkvi koju se smatra najsvetijim mjestom kršćanstva, tijekom jutra je vođena misa iza zatvorenih vrata i zatim je krenula mini procesija Stazom bola kojom se inače kreću tisuće hodočasnika iz cijelog svijeta na Veliki petak, kada se obilježava razapinjanje Krista.

Ove su godine međutim samo četiri svećenika pjevala i zaustavljala se na 14 mjesta Isusova puta, prema Evanđelju, kada je sreo majku, pao, primio pomoć u nošenju križa i sreo uplakane žene.

Izraelska policija strogo kontrolira uske uličice Starog grada.

U Izraelu, gdje prema službenim podacima ima više od 10.000 oboljelih od novog koronavirusa i 90 umrlih, zatvorene su sve crkve, trgovine, škole i mjesta okupljanja kako bi zaustavilo širenje pandemije. S palestinske strane ima 250 oboljelih i jedan smrtni ishod, prema službenim podacima.

Prošle godine se više od 25.000 osoba okupilo u Jeruzalemu u nedjelju kada počinje sveti tjedan, rekao je glasnogovornik jeruzalemskog latinskog patrijarhata Ibrahim Chomali, a prošle nedjelje je bilo samo 15 svećenika iza velikih zatvorenih drvenih vrata Bazilike Svetog Groba. Dodao je da je u ovim teškim okolnostima ispred televizijskih i ekrana računala 60.000 osoba pratilo misu.

Komentiraj