Nataša Ban Toskić: “Sve više građana odbija AstraZenecu, jednostavno ne dođu na cijepljenje”

Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) potvrdila je u srijedu za HRT da se sve više građana odbija cijepiti AstraZenecom.

Prošli tjean cijepljenje AstraZenecom, otkrila je, otkazalo je oko 30 posto naručenih pacijenata. “Jednostavno ne bi došli na cijepljenje. Isto tako, oni koje smo naručili na cijepljenje mahom su odbijali dolazak i cjepivo AstraZenece. S Pfizerom i Modernom nije bilo nikakvih problema”, kazala je.

Nataša Ban Toskić ističe da nije na liječnicima da ljude nagovaraju na cijepljenje. “Kampanja postoji, pacijent mora biti informiran, a liječnici su cjepitelji. Da bi sve prošlo u redu kod građana mora postojati volja za cijepljenjem i cjepivo mora uredno pristizati”, poručila je i naglasila da će građani biti cijepljeni onim cjepivom kojim žele te da, ako odbiju neko cjepivo ‘ne ispadaju s liste’ ili ‘idu na kraj reda’. No, ističe – što je lista čekanja za neko cjepivo veća – dulje će čekati i nema garancije kad će doći na red.

Predsjednica KoHOM-a kao rješenje vidi centralnu bazu podataka zainteresiranih i prioritetnih građana i veliki punktovi za cijepljenje. Kaže da ima saznanja da postoji stariji građani iz prioritetnih skupina koji još nisu cijepljeni, a da su neki mlađi već cijepljeni i sa drugom dozom. To je zato što su se prioriteti određivali po ordinacijama a ne po županijama i gradovima.

Liječnici, navodi Nataša Ban Toskić, neprekidno upozoravaju na probleme i šalju prijedloge, ali su ‘kod institucija naišli na zid’. “Jako sam dobro povezana sa svojim kolegama i kod cijepljenja nismo primjetili nuspojave vezano za tromboembolijske događaje. Zbilježene su uobičajene nuspojave i to češće kod mladih ljudi – glavobolja, povišena temperatura, bolovi u mišićima ii zglobovima. Slične su nuspojave i prilikom cijepljenja protiv gripe”, otkrila je.

 

Komentiraj