Screenshot/YouTube

‘Naše rješenje za Agrokor uspješno funkcionira u Europi’

Goran Jeras iz Zadruge za etično financiranje u ponedjeljak je gostovao na N1 televiziji, gdje je komentirao stanje u Agrokoru. Kazao je da je situacija u koncernu mogla biti i gora “Sada je izbjegnut katastrofični scenarij u kojem bi Agrokor otišao u stečaj bez plana, a minimalno sto milijardi kuna štete bilo bi da se išlo u nekontrolirani raspad i stečaj Agrokora. No, cijela situacija je mogla biti i bolja, a još se ne nazire dugoročno rješenje, jer se u ovom modelu više radi o odgodi i kontroliranju štete”, poručio je Jeras.

Zadruga za etično financiranje je sudjelovala u neformalnoj radnoj skupini koju je u u veljači 2017. oformila Martina Dalić za analizu stanja u Agrokoru, a iz koje je proizašla grupa koja je pisala lex Agrokor. “Bili smo pozvani sudjelovati u skupini koja je analizirala stanje u Agrokoru. Nudili smo rješenja, no ona su bila sustavno ignorirana. Proizvod radne skupine koja se bavila Agrokorom nije bio put koji smo mi zagovarali. Nakon potpunog ignoriranja naših rješenja, procjenili smo da je to situacija od dovoljno važnog društvenog značaja da izađemo s informacijama o njoj. Željeli smo demantirati neke informacije, u prvom redu da građani neće platiti ceh za restrukturiranje Agrokora. Mi smatramo da će platiti ceh”, poručio je.

“Važno je napomenuti da se cijeli niz rješenja koje nudimo kao Zadruga implementira u drugim državama i ugrađeni su u stratešku viziju EU do 2020. godine. U Sloveniji veliki dio elemenata za koje se zalažemo je ugrađen u politiku njihove Vlade. Ne znam zašto se tako nešto manje događa u Hrvatskoj”, istaknuo je Jeras.

Dodao je i da nema nikakve garancije ni da će sadašđnji plan za Agrokor uspjeti. “Struktura vlasništva nije dovoljna da nam kaže kakva će biti budućnost Agrokora. Što će biti nakon 5 godina, nakon što isteknu garancije dane dobavljačima, ne zna nitko”, ističe.

Komentiraj