Nakon crteža Banksyja Kate Winslet traži prenamjenu zatvora u umjetnički centar

Prije deset dana na zidu nekadašnjeg zatvora u Readingu, gradu u blizini Londona, osvanuo je crtež zatvorenika koji bježi iz zatvora uz pomoć plahte za koju je zavezana pisaća mašina. Referenca je to na pisca Oscara Wildea koji je proveo dvije godine u zatvoru, od 1895. do 1897. godine, a u zatvoru u Readingu proveo je godinu i pol dana. Vrlo brzo potvrđeno je kako je autor crteža glasoviti umjetnik Banksy te je nakon toga pokrenuta akcija da se zatvor, koji od 2014. nije u funkciji, pretvori u umjetnički centar umjesto da se proda kako bi se pretvorio u stambene zgrade. Prvi glumci koju su podržali tu inicijativu bili su Judi Dench i Kenneth Branagh a sada im se pridružila i Kate Winslet.

Kate Winslet rođena je u Readingu te je za BBC izjavila kako se osjeća ponosno nakon što je vidjela novo umjetničko djelo Banksyja. Najavila je da će, ako se nekadašnji zatvor pretvori u umjetnički centar, nastupiti prilikom njegovog otvorenja. U ovom trenutku britansko Ministarstvo pravde razmišlja o tome treba li ostaviti ili ukloniti ovo umjetničko djelo koje oni svrstavaju u „grafite“. Kate Winslet nada se da će Banksyjev crtež ostati na zidu i time postati dio novog umjetničkog centra. „Ako bi Reading dobio taj prostor i pretvorio ga u umjetnički centar onda bi to za slijedeće generacije imalo jednaku vrijednost kakvu imaju kazališta u centru Londona“, tvrdi Kate Winslet.

Vijeće grada Readinga spremno je javiti se na natječaj kako bi kupili taj prostor i pretvorili ga u umjetnički centar. Prva prodaja, organizirana u studenom prošle godine, nije završila uspješno. Kate Winslet vjeruje da bi brojne kazališne trupe organizirale predstave u tom prostoru. Ona misli da bi se tu mogle održavati predstave koje bi, ako bi bile uspješne, tada bile preseljene u London. „To bi bilo jako uzbudljivo za Reading, povećala bi se zaposlenost i potaklo bi ljude da im se pridruže… to bi bila fenomenalna prilika. U tom slučaju ja bi nastupila prve večeri. Potpisujem.“

Komentiraj