Nakon 12 godina deblokirani izbori u Mostaru

Nakon 12 godina deblokirani su izbori u Mostaru, nakon što su čelnici Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i Stranke demokratske akcije (SDA) Dragan Čović i Bakir Izetbegović jučer potpisali sporazum koji u tom gradu omogućava održavanje izbora.

Lokalni izbori u Mostaru posljednji su put održani 2008. godine. Od tada do danas SDA i HDZ BiH nisu se mogle dogovoriti o novim izbornim pravilima, nakon što je Ustavni sud BiH 2010. poništio pravila koja je 2004. nametnula međunarodna zajednica.

Ustavni sud BiH usvojio je žalbu hrvatskih stranaka, koje su argumentirale da bošnjački glas u Mostaru vrijedi više nego hrvatski, jer šest nametnutih izbornih jedinica daju jednak broj vijećnika u Gradsko vijeće, premda imaju različit broj glasača.

Jučer postignuti dogovor matematičko je usklađivanje broja birača s brojem mjesta u mostarskome gradskom vijeću, objašnjavaju mediji.

Izbori u Mostaru trebali bi biti održani 15. studenoga, kada i opći parlamentarni izbori u BiH, koji su zbog nedostatka novca na taj datum pomaknuti s uobičajene prve nedjelje u listopadu.

Mostar već osam godina nema gradsko vijeće, koje nije formirano otkad je 2012. istekao mandat sazivu izabranom na izborima 2008. Od tada gradonačelnik Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH već osam godina vodi grad u tehničkom mandatu, premda njegov ured svake godine donosi gradski proračun, uz odobrenje parlamenta Federacije BiH i uz supotpis bošnjačkog gradskog načelnika za financije.

Čović i Izetbegović jučer su dogovorili i izmjene gradskog statuta, koje bi trebale biti usvojene na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća nakon izbora u studenome.

Još važnije, čelnici HDZ-a BiH i SDA dogovorili su se i da će pokušati dogovoriti novi izborni zakon, što bi deblokiralo vlast u Federaciji BiH, i zahtjev je Hrvatskoga narodnog sabora (HNS), koordinacijskog tijela svih hrvatskih parlamentarnih stranaka u BiH.

Izetbegović je objasnio da će novim izbornim zakonom “pokušati izbalansirati etnički i građanski princip na kojima počiva Daytonski sporazum, a to znači da treba ukloniti sve vrste diskriminacije naroda i građana te provedu svih odluka Europskog suda za ljudska prava”.

Potpisivanje sporazuma HDZ-a BiH i SDA pozdravili su predstavnici međunarodne zajednice, čiji su najviši predstavnici u BiH bili na potpisivanju.

Komentiraj