Odvjetnik sindikata ORCA-e Albin Hotić potvrdio je u srijedu da će dio djelatnika nacionalne zrakoplovne kompanije Croatia Airlines stupiti u štrajk 8. kolovoza ako Uprava ne ispuni zahtjeve tog sindikata, i naveo da djelatnici nemaju kolektivni ugovor, a negoduju i zbog čestih izmjena rasporeda rada. O temi je Nacional iscrpno pisao još u travnju.

Piloti, kabinsko osoblje i dio mehaničara okupljenih u sindikatu Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavili su da će stupiti u štrajk 8. kolovoza u 6 sati.

Iako je Uprava Croatia Airlinesa na konferenciji za novinare poručila da ima spremne ugovore o najmu zrakoplova i posada kojima će se nadomjestiti štrajkači, sindikat ne odustaje od štrajka.

Odvjetnik ORCA-e je kazao kako je Uprava paušalno i nekorektno ustvrdila da iza štrajka stoji 50 ili 100 ljudi.

“Sindikat želi kolektivni ugovor, a Uprava cijelu priču svodi na materijalne zahtjeve ne spominjući promjene rasporeda rada, koje su postale svakodnevica, a ne iznimka”, rekao je Hotić ističući da djelatnici teško podnose takve uvjete rade, pa primjerice ne mogu imati kvalitetan obiteljski život.

Navodi kako deset godina na neodređeno nije zaposlena niti jedna stjuardesa, a djelatnike se zapošljava na određeno ili preko agencija. Ističe da prosječne aviokompanije na plaće obično troše 25 posto prihoda, dok Croatia Airlines troši 15 posto.

“Da bi do krajnjih granica podigao efikasnost poslodavac dozvoljava odlazak 40 posto pilota i aviomehaničara, dok administrativno osoblje ostaje isto. Upravo takav scenarij sindikat želi spriječiti. Ako se ne otvori put za dogovor, štrajk je siguran”, naglašava Hotić.

Dodao je kako je štrajk rezultat ranijih događaja, pa podsjeća da od 31. prosinca 2016. godine djelatnici nemaju kolektivni ugovor. Smatra kako su pregovori bili pasivni sa strane poslodavca, koji nije htio pregovarati nego je postavljao ultimativne prijedloge, pa je stoga  u lipnju na skupštini Organizacije radnika Croatia Airlinesa odlučeno da se ide u štrajk.

Komentiraj