NA DANAŠNJI DAN Prije 44 godine ovaj događaj potresao je Jugoslaviju: ‘Umro je drug Tito’

Autor:

21.12.2011. Beograd- Kuca cvijeca u kojoj se nalazi grob Josipa Broza Tita i muzej. Titov grob.rPhoto: Boris Scitar/PIXSELL

Boris Scitar/PIXSELL

Na današnji dan, 4. svibnja 1980. u 15.05 sati na Kliničkom bolničkom centru u Ljubljani umro je Josip Broz Tito. Pokopan je 8. svibnja 1980. u Beogradu u Kući cvijeća. Ove godine tako se obilježavaju 44 godine od njegove smrti.

Te nedjelje jugoslavenske su novine izašle s naslovima da je Tito u kritičnom stanju, a onda je navečer stigla vijest da je umro.

“Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito, objavljeno je u priopćenju Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije koje je na televiziji pročitao Miroslav Lilić.

Pogrebu Josipa Broza Tita, 1980. godine, nazočilo je više od 200 istaknutih ljudi iz cijeloga svijeta, među kojima je bila i Indira Gandhi.

Tjedan dana žalosti

Državna televizija počela je emitirati program u kojem se slavio bivši vođa otpora jugoslavenskih partizana u Drugom svjetskom ratu i utemeljitelj narodne republike 1945.

Josip Broz uzeo je ime Tito 30-ih godina 20. stoljeća, nakon petogodišnje zatvorske kazne zbog pripadnosti Komunističkoj partiji koja je u to vrijeme bila zabranjena.

Politički je formiran u Moskvi gdje je prije rata radio u Kominterni, a njegovu kraju postaje postaje komunistički vođa zemlje koju je razdirala unutarnja mržnja i čije je jedinstvo očuvao željeznom rukom.

Sa Staljinom je raskinuo 1948. i postao jedan od suosnivača Pokreta nesvrstanih.

Ali bio je i ljubitelj cigara i raskošnih, sjajnih ili pak potpuno bijelih uniformi, koji je na Brijunima ili na jahti u Jadranskom moru častio brojne svjetske čelnike i holivudske zvijezde.

Nakon njegove smrti proglašeno je sedmodnevno službeno žalovanje s televizijskim i radijskim programima posvećenim njegovu veličanju, simfonijama i tužnim pjesmama.

Josip Broz Tito rođen je u Kumrovcu, 7. svibnja 1892. godine. Njegov rođendan slavljen je 25. svibnja, kao “Dan mladosti”.

Za dva dana 40. obljetnica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
NijeRuza

prije 3 mjeseca

Allah mu rahmetelje! Osim Muhammeda a.s., niti jedan drugi državnik nije bio više voljen i cijenjen od vlastitog naroda, niti ga je toliki narod s iskrenom žalosti ispratio na onaj Svijet! Bez obzira na političko uvjerenje, današnji državnici doista imaju šta naučiti iz njegovog primjera!