Na današnji dan 1958. avionska tragedija Manchester Uniteda

Prošlo je preko 60 godina od najpoznatije avionske nesreće u povijesti sporta. Radi se o čuvenim ‘Busbyjevim bebama’ koje su stradale u padu aviona 6. veljače 1958. u Münchenu. U tragediji je život izgubilo osmero nogometaša slavne generacije Manchester Uniteda vraćajući se iz Beograda s utakmice Kupa prvaka protiv Crvene zvezde.

Nesreća se zbila nakon što je avion zbog uzimanja goriva sletio na minhenski aerodrom. Zbog sniježne mećave je avion tek iz trećeg pokušaja poletio, no na kraju piste je zapeo na nanos snijega zbog čega je avion izgubio kontrolu te je probio ogradu i krilom udario u obližnju kuću. U nesreći i od posljedica stradalo je 23 od 44 putnika, od kojih su bila i dva Unitedova trenera, tajnik i osam novinara.

Tragedija je odjeknula u svijetu jer je Manchester United predvođen Bobbyjem Charltonom, koji je preživio, bio u samom vrhu europskog nogometa. ‘Busbyjeve bebe’ kako su ih zvali po njihovu menadžeru Mattu Busbyju, imali su priliku postati tek treća premierligaška momčad s tri uzastopna naslova engleskog prvaka. Bili su aktualni branitelji Charity Shielda te su prošli u drugo uzastopno polufinale u tadašnjem Kupu prvaka.

Nakon tragedije razmišljalo se čak o gašenju kluba, no United je nastavio pobjedom rezervi nad Sheffield Wednesdayem koji su nosili dresove bez imena na leđima. ‘Crveni vragovi’ su uspjeli dogurati do finala FA Cupa, te su u prvom susretu polufinala Lige prvaka svladali Milan na Old Traffordu. Real, kasniji pobjednik, kao i Crvena zvezda, založili su se za ideju da se naslov dodijeli Manchesteru, no prijedlog nije prošao.

Komentiraj