Ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je na svojim stranicama objavilo upozorenje hrvatskim državljanima da zbog situacije uzrokovane referendumom u Kataloniji u nadolazećim danima izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima te pokrajine.

“U nedjelju, 1. listopada 2017. godine najavljeni referendum u Kataloniji doveo je do prosvjeda građana i demonstracija u Barceloni i pojedinim drugim područjima Katalonije. Hrvatskim državljanima preporučujemo da sljedećih nekoliko dana izbjegavaju posjet Barceloni i drugim većim gradovima (Tarragona i Girona) te savjetujemo izbjegavanje mjesta većih okupljanja, oprez i praćenje uputa lokalnih vlasti. Za utorak 3. listopad 2017. godine najavljeno je održavanje prosvjeda u Kataloniji te hrvatskim državljanima preporučujemo kontinuiran oprez i praćenje situacije iz svih dostupnih izvora. U slučaju potrebe hrvatskim građanima je na raspolaganju dežurni telefon konzularnog odjela Veleposlanstva Republike Hrvatske u Madridu – 00 34 630 526 085”, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Hrvatskim građanima, zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Barceloni i Cambrilu 17. i 18. kolovoza 2017. godine, i dalje preporučaju maksimalan oprez, izbjegavanje mjesta velikih okupljanja te informiranje iz svih dostupnih izvora.

“Savjetujemo da prije putovanja potražite informacije o trenutnoj situaciji iz svih dostupnih izvora. O svim sumnjivim pojavama (prtljaga bez nadzora na kolodvoru, u zračnoj luci, sumnjivo ponašanje i sl.) obavijestite policiju. Tijekom boravka u Kraljevini Španjolskoj informirajte se o telefonskim brojevima hitnih službi, brojevima i adresi Veleposlanstva RH u Madridu”, zaključuje se.

Komentiraj