U saborskoj raspravi o prijedlogu zakona o obavljanju geodetske djelatnosti, kojim se uređuju stručni geodetski poslovi, zastupnici su u srijedu upozorili na potrebu sređivanja katastra i zemljišnih knjiga.

Nesređenost imovinsko-pravnih odnosa, katastra i zemljišnih knjiga je među ostalim prepreka golemom broju investicija, upozorio je Branko Bačić (HDZ), ističući potrebu donošenja novog zakona o državnoj izmjeri i katastru.

“U Hrvatskoj je evidentirano oko 3500 katastarskih općina, a za svega 10 posto njih pristupilo se izradi geodetskih izmjera, dok samo tri posto, to jest stotinjak katastarskih općina ima novu geodetsku izmjeru”, rekao je.

Na potrebu sređivanja katastra i zemljišnih knjiga upozorila je i Anka Mrak-Taritaš (Glas), ističući da će nam – ako se nastavi sadašnjim tempom geodetskih izmjera – za sve trebati 218 godina. Zato predlaže prvo usklađivanje katastra i gruntovnice za zemljišta pod izgrađenim objektima koji čine pet do šest posto ukupnog zemljišta.

Zastupnici su poslijepodne raspravili i SDP-ov prijedlog zakona kojim bi se vlasništvo nad domovima umirovljenika s Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) prenijelo na jedinice lokalne i regionalne samouprave, koji nije dobio potporu vladajućih.

Mirando Mrsić (SDP) rekao je kako HZMO ne može raspolagati s 29 nekretnina na kojima su domovi umirovljenika, ali ih je kao vlasnik dužan održavati iako za to nema novca. S druge strane, kada ustanova koja upravlja domom želi, primjerice, obnoviti fasadu, ne može to učiniti bez privole vlasnika.

Zato SDP predlaže da se te nekretnine prenesu na osnivače domova, gradove i županije, čime će se, vjeruju, omogućiti bolje upravljanje domovima, unaprjeđenje usluga i bolji životni standard umirovljenika, te olakšati apliciranje za financijska sredstva iz EU fondova.

Državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić ustvrdila je da prijedlog ne daje cjelovita normativna rješenja i navedenu problematiku ne rješava cjelovito te ga zato Vlada ne može poduprijeti.

Prema Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Hrvatske, državnom imovinom smatraju se i nekretnine HZMO-a pa se postavlja pitanje potrebe donošenja predloženog zakona, rekla je Burić.

Ines Strenja Linić (Most) istaknula je kako je petina stanovništva Hrvatske starija od 65 godina, da je svaka treća osoba iznad 65 godina u riziku od ruba siromaštva te da poboljšanju pozicije starih osoba treba pristupiti sustavno.

Zastupnici su poslijepodne poduprli i konačni prijedlog zakona o provedbi uredbe Europske unije o prometu drva i proizvoda od drva kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s europskim.

Poduprli su i uglavnom tehničke dopune Zakona o prikupljanju, obradi, povezivanju, korištenju i razmjeni podataka o primicima i javnim davanjima po osiguranicima kojima se osigurava promtno prosljeđivanje financijskih sredstava s privremenog računa Regosa na osobne račune u izabrane mirovinske fondove.

Nakon dugo vremena potpredsjednik Sabora Božo Petrov poslijepodne je preuzeo predsjedanje dijelom sjednice nakon kritika kolega da uživa povlastice potpredsjedništva, a ne obavlja svoj posao.

Na upadicu Hrvoja Zekanovića (Hrast) kako mu je drago što je konačno sjeo na mjesto za koje je dobro plaćen, Petrov je odgovorio kako je minimalno očekivao pljesak.

Komentiraj