MMF: Globalni pad bit će veći od tri posto

Globalna ekonomija ove će godine pasti više od tri posto, koliko je Međunarodni monetarni fond (MMF) predvidio u travnju, izjavila je predsjednica MMF-a Kristalina Georgieva, javljaju svjetske agencije.

Prognoze rasta koje će MMF objaviti ovog mjeseca bit će lošije od prethodnih. “Prognoza za većinu zemalja će biti revidirana prema dolje, a samo za nekoliko prema gore”, kazala je Georgieva u govoru na konferenciji o ulozi MMF-a u izgradnji ekonomske stabilnosti u svijetu, održanoj putem interneta u organizaciji Instituta GLOBSEC sa sjedištem u Bratislavi.

Naglasila je kako od Drugog svjetskog rata nijedna kriza nije izazvala tako snažan efekt na globalnoj razini kao COVID-19.

Sve procjene govore da će 170 ekonomija, uključujući europske zemlje, ovu godinu okončati s nižim nacionalnim dohotkom po glavi stanovnika u odnosu na prethodne godine.

Podsjetila je da je izvještaj MMF-a iz travnja pokazao da je globalna ekonomija na putu da ove godine zabilježi pad od oko tri posto zbog krize izazvane pandemijom.

“Naredne procjene objavit ćemo u lipnju i, nažalost, moram kazati da će biti još gore”, kazala je čelnica MMF-a.

“Da pobijedimo virus i vratimo gospodarstvo na noge, moramo izgraditi zajedničku platformu koja će omogućiti zeleniju, digitalnu, otpornu i održivu ekonomiju. Moramo reformirati sustav globalne trgovine na korist državama diljem svijeta. Imamo izbor između preokreta i obnove. Nadam se da ćemo donijeti dobru odluku, koja će nas odvesti prema boljem svijetu. Naročito je ovo šansa za EU, koja može izgraditi uniju svrhe i podijeliti je s ostatkom svijeta”, kazala je predsjednica MMF-a.

Komentiraj