Mjuzikl “Aida” Eltona Johna ponovno u Komediji

FaH/ Tomislav PAVLEK

Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija svečanom će izvedbom u subotu 3. veljače najaviti povratak u Zagreb mjuzikla “Aida” Eltona Johna i Tima Ricea čiju režiju potpisuje Dora Ruždjak Podolski.

Kako se ističe u najavi, pop mjuzikl koji je za newyorški Broadway po slavnoj istoimenoj operi Giuseppea Verdija prilagodio legendarni autorski dvojac premijerno je postavljen 2000. godine, odigran je gotovo 1900 puta, te je dobio četiri nagrade Tony.

U Hrvatskoj je praizveden 2005. Obnovu ponovo redateljski potpisuje Dora Ruždjak Podolski, a kao interpreti glavnih uloga ponovo nastupaju Đani Stipaničev kao Radames i Renata Sabljak kao Aida.

Aida je nubijska princeza koju je zarobio egipatski vojskovođa Radames. Njegov interes za tamnoputu djevojku spašava Aidu od sigurne smrti u rudnicima. Umjesto toga, Radames je šalje da bude sluškinja njegovoj zaručnici, egipatskoj princezi Amneris. Aida je uspjela sakriti svoje visoko podrijetlo, a vremenom se između nje i Amneris razvija toplo prijateljstvo.

S druge strane, Radames u Aidi prepoznaje dostojanstvo koje bi i sam želio posjedovati te se zaljubi u nju, a ona mu uzvraća osjećaje. Razapeta između prijateljstva s Amneris, nesumnjive strasti prema Radamesu i osjećaju dužnosti prema svom narodu koji se nalazi u egipatskom zarobljeništvu, Aida se nalazi pred teškim odlukama…

“‘Svaka priča je ljubavna priča’, tako glasi prijevod naslova uvodne pjesme koju pjeva egipatska princeza Amneris u muzeju, nakon što njen kip oživi. Amneris pjeva gledajući muškarca i ženu koji se, obilazeći izložbu u muzeju, zagledaju jedno u drugo. Njena pjesma uvodi nas u fascinantni svijet ljubavi i žudnje, hrabrosti i izdaje pretočen u glazbu i stihove koji bude osjećaje, prenoseći nas u davno prošla vremena čija je strast i poezija besmrtna”, stoji u najavi.

Amneris tumači Vanda Winter, a u ostalim se ulogama pojavljuju Ervin Baučić kao Zoser, Igor Barberić i Fabijan Pavao Medvešek kao Mereb, Ljubo Zečević kao Amonasro, Nedim Prohić kao Faraon te Željka Veverec i Mateja Majerle kao Nehebka.

Zbor, baletni ansambl i orkestar Kazališta Komedija pod ravnanjem su Dinka Appelta, scenografiju potpisuje Ivo Knezović, kostimografiju Mirjana Zagorec, a koreografiju Igor Barberić.

“Klasik svjetske kazališne mjuzikl scene, jedna od najljepših i najtužnijih ljubavnih priča, tisuće izvedbi diljem svijeta te brojna priznanja i nagrade – sve je to i puno više mjuzikl ‘Aida’ koji se na radost brojnih domaćih poklonika vraća u Zagreb”, poručuju iz Komedije.

Komentiraj