‘Mišljenje EK o Uljaniku očekujem u najskorijem roku’

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/

Očekujem da nam Europska komisija u najskorijem roku dostavi mišljenje i da se nakon toga krene u realizaciju Vladine odluke, odgovorio je premijer Andrej Plenković na saborskom aktualnom prijepodnevu SDP-ovu Peđi Grbinu, kojeg je zanimalo kada se od Komisije može očekivati odgovor važan za pulski Uljanik.

Ministarstvo gospodarstva, naveo je premijer, u stalnoj je, dnevnoj komunikaciji s nadležnom upravom Komisije te će učiniti sve da se realizira Vladina odluka o davanju jamstva Uljaniku za podizanju kredita od 96 milijuna eura.

Kombinacija državnih jamstava i pronalaženje strateškog partnera je nešto što može biti svojevrsni i Plan A i Plan B, rekao je Plenković SDP-ovcu Grbinu, kojeg je zanimalo koji je plan B, odnosno što će se učiniti ako se od EK ne dobije suglasnost.

Grbin se suglasio s premijerom da se “ne može odricali odgovornost sadašnje Uprave” tog pulskog brodogradilišta, ali i naglasio kako Plenković nije rekao što će se dogoditi ako Europska komisija ne odobri Vladi davanje jamstava Uljaniku za podizanje kredita.

Plenković: Vlada vodi računa i o Uljaniku i o zaposlenicima

Premijer je poručio kako će Vlada voditi računa i o Uljaniku i o zaposlenicima, da prati poruke sindikata. Činjenica da je Vlada donijela odluku o jamstvima može biti jasna poruka da ćemo učiniti sve da se zadrže radna mjesta, kako bi Uljanik bio održivo brodogradilište, rekao je Plenković.

Odbacio je prozivke Siniše Hajdaša Dončića (SDP) o “uhljebljivanju” HDZ-ovih članova u državnoj upravi. “Referirate se na zapošljavanja nužna u nekim segmentima državne uprave, možete koristiti prigodu da aludirate da su to članovi HDZ-a, no naš je cilj da ta uprava bude profesionalna, da oni koju u nju dolaze čine to temeljem kvalifikacija, natječaja, transparentno i toga ćemo se držati, rekao je premijer.

Ministra državne imovine Gorana Marića, ministra po njemu “nepotrebnog ministarstva”, Krešo Beljak (HSS) pitao je u kojoj je fazi ‘afera Šmidhen’. Istoimeni kompleks u Samoboru nekada je zapošljavao gotovo 200 ljudi, imao je hotel, bazene, a sada je porušen do temelja, upozorio je Beljak.

Marić: Dok sudski postupci ne dobiju epilog ne znamo sudbinu projekta Šmidhen

Ministar Marić odgovara kako je o tom pitanju nezahvalno govoriti, jer o njemu traje mnoštvo sudskih i kaznenih postupaka. Dok postupci nemaju epilog, nemoguće je znati sudbinu projekta, rekao je Beljaku i najavio mu detaljan pisani odgovor.

Epilog je da kontroverzni poduzetnik tuži državu za tri milijarde kuna naknade, uzvratio je Beljak te ministru poručio kako bi bilo dobro o svemu pitati “Jozu Sarača, Duvnjaka, Kapulicu”.

Novi zakon o cestovnom prometu, koji je u pripremi, donosi novu definiciju auto-taksi prijevoza – po kojoj će se više ljudi moći istovremeno voziti taksijem koji će stajati na više mjesta, a taksi će se legalno moći naručiti aplikacijom i za sve će vrijediti jednaka pravila – odgovorio je ministar prometa Oleg Butković HDZ-ovu Miru Totgergeliju, koji je prenio nagađanja kako će taj zakon izazvati kaos.

Išli smo u liberalizaciju tržišta, gradovi i općine više neće moći odrediti koliko će dozvola biti izdano na njihovu području, rekao je Butković.

Komentiraj