Ministar zdravstva Beroš: “Docjepljivanje trećom dozom ovisit će o stručnoj procjeni. Moramo dati povjerenje struci”

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 816 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju je 457 pacijenata, od čega 57 na respiratoru.

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je, u središnjem Dnevniku HTV-a, rekao da će docjepljivanje trećom dozom ovisiti o stručnoj procjeni.

“Pratimo svjetsku i stručnu literaturu, imamo i vlastita istraživanja, i na osnovu tih podataka koji će relevantno pokazati kada je i je li treća doza potrebna, donijet ćemo odluku”, rekao je dodavši kako osobno misli da će se ići u tom smjeru.

“Sagledava se pad antitijela nakon prve doze, nakon docjepljivanja i gleda se njihovo nestajanje. To znači da naš organizam postaje manje otporan na infekciju virusom i postavlja se pitanje treće doze docjepljivanja. Preliminarni podaci iz Izraela, govore da su nuspojave nakon treće doze manje nego kod ranijih. To je dobar podatak, ali kad će se krenuti s trećom dozom procijenit će struka”, naglasio je.

Veći postotak procijepljenosti

Na pitanje jesmo li dosegnuli plafon kada je riječ o cijepljenju dvjema dozama, ministar Beroš je rekao kako aktivno rade da podignu postotak procijepljenosti, koji je sa današnjim danom 51,34 posto.

“Dolazi hladnije vrijeme sve je veći broj zaraženih i hospitaliziranih i vjerujem da će to potaknuti ljude da razmisle o onome što je najjednostavniji i najbrži izlaz iz ove krize – cijepljenje”, kazao je.

“Zašto cijepljeni moraju nositi maske”

Osvrnuo se i nedavni upit predsjednika Zorana Milanovića zašto cijepljeni ljudi moraju nositi maske?

“Moramo dati povjerenje struci. Svatko od nas ima pravo na svoj osobni stav i mišljenje, ali to je osobni stav, a ne stav struke. Ono što nas brani od virusa nije osobni stav nego stav struke. Ponekad je neugodno nositi masku, ali nošenje maske spašava život. Cijepljenje je apsolutno savršena metoda za izlazak iz krize, ali niti jedan lijek, pa tako ni cjepivo nije 100-postotno. Postoje oni cijepljeni koji će se svejedno razboljeti. A tu je i pitanje djelovanja cjepiva na nove varijante”, rekao je ministar Beroš.

“Otkrivena je nova Mu varijanta koja je stavljena na listu WHO-a onih varijanti koje treba sagledavati i pratiti. Pojavila se u siječnju u Kolumbiji i Ekvadoru. Prisutna je i u Europi, ali se čini da nema potencijal zamijeniti delta varijantu.

Međutim, nikad se ne zna i nikad dovoljno opreza”, istaknuo je.

Komentiraj